2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Több ezer munkahely került veszélybe

2017. június 13., kedd 08:34, frissítve: kedd 12:57

A minimálbér idei emelése miatt több adót kellett befizetniük a cégeknek, mint tavaly, és több ezer állás került veszélybe a General Electricnél.

General Electric

Eladja magyarországi gyárainak többségét a General Electric. A fényforrás üzletágban dolgozik a cég itthoni munkavállalóinak a fele, így a bejelentés mintegy ötezer embert érint. Az amerikai óriáscég 1989 óta van jelen, Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, 2012 óta az Orbán-kormány stratégiai partnere is. Az erről szóló megállapodás keretében az állam több milliárd forinttal járult hozzá a cég hazai tevékenységéhez, az Index szerint tavaly decemberben mégis 300 embert rúgtak ki a vállalat világítástechnikai üzletágából. A cég más tevékenységével továbbra is jelen lesz a magyar piacon.

 

Vállalkozások

Ugyan csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, mégis többet fizettek be a vállalkozások, mint tavaly. A kormányzati tájékoztató szerint csaknem 4%-kal több járulékot és szochót szedett be az állam április végéig, mint 2016-ban. Angyal József adószakértő szerint a növekedés mögött a kötelező minimál- és garantált bérminimum emelés áll. A szakértő a Hír TV-nek azt mondta, főként az olyan kis- és közepes vállalkozásoknak okozott jelentős terhet a minimálbér-emelés, ahol alacsony képzettségű munkaerőt foglalkoztatnak alacsony fizetésért.

„Hiába csökken a százalékérték, a százalékláb mértéke, hogyha az adóalap növekszik, márpedig itt a minimálbér drasztikus megemelésével jelentősen megnövekedett az adóalap, ez tulajdonképpen azt eredményezte, hogy bár 27 helyett 22 százalék a szociális hozzájárulási adó, összességében növekedtek a bevételek. De ezen túlmenőleg is, a minimálbér ilyen drasztikus emelkedése, az adószakmailag is egy elhibázott lépés volt, hiszen ezzel jelentős bérfeszültségek alakultak ki, olyan is a minimálbér bérkategóriájába került, akik korábban nem tartoztak oda” – mondta el az adószakértő.

 

Papírgyár

11 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épít új papírgyártó üzemet a higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda-Papír Kft. Dunaföldváron. Az új, 23 ezer négyzetméteres üzem alapkövét a cég ügyvezetője és a nemzetgazdasági miniszter helyezte el a Tolna megyei város ipari parkjában. Varga Mihály bejelentette: a kormány négy és fél milliárd forinttal támogatja a beruházást. Hozzátette: bíznak abban, hogy a jelenleg ötszáz főt foglalkoztató vállalat dolgozóinak száma tovább nő majd a beruházással.

„A támogatási program egyre inkább beváltja a hozzá fűzött reményeket. Ezért indítottuk el, és ezért gondoltunk arra, hogy azoknak a magyar cégeknek, amelyeknek van múltja, amelyek nem most születnek meg, hanem az elmúlt években komolya teljesítményt értek és komoly teljesítményt tettek le az asztalra, legyen lehetősége a további növekedésre, és legyen lehetősége arra, hogy ha már ki is szorulnak a főleg kis- és közepes vállalkozásoknak adandó uniós források lehetőségéből, kormányzati hazai segítséggel tudjanak a következő években növekedni” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

 

BUX

Mínuszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 0,2 százalékos csökkenéssel, 35 334 ponton fejezte be a hétfői kereskedést.

 

Forint

Tartja magát a forint a főbb devizákkal szemben, a közös uniós valutát a 307-es szinten jegyzeték, a svájci frankot 283, az amerikai dollárt 274 forintért adták tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!