2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Több ezer kamionsofőr hiányzik a szakmából

2016. május 21., szombat 18:14, frissítve: szombat 18:16

Nem megy futószalagon a kamionsofőrök képzése állami támogatással. Ezer gépkocsivezető szerezte meg eddig a jogosítványt. A piacnak hatszor ennyire lenne szüksége.

Húsztonnás kamion vezetését próbálhatták ki az érdeklődők az Óbudai Egyetemen rendezett állásbörzén. Egy felmérés szerint a fuvarozócégek 6500 sofőrnek tudtak volna azonnal munkát adni tavaly. A hivatásos gépkocsivezetők képzését ötmilliárd forinttal támogatja a kormány. A logisztika egyelőre jóval kevesebb embernek ad munkát Magyarországon, mint a környező országokban – mondja a nemzetgazdasági miniszter.

„Több ezren szerezhetik meg ingyen azt a jogosítványt, amellyel egy szakmai, ágazati rendszer keretei közé tudnak belépni, mondjuk egyszerűbben: munkához tudnak jutni. Minket is meglepett a jelentkezők nagy száma és az, hogy ilyen igény volt erre a programra. Az eddigi tapasztalatok rendkívül kedvezők, a visszajelzések alapján nagy esélyt látok arra, hogy a kormány a következő időszakban folytassa a programot” – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ötmilliárd forintból több mint hatezren szerezhetik meg a jogosítványt kamionra. Állásbörzés emléklapot kapott az a sofőr, aki ezredikként végezte el a kurzust.

A közúti fuvarozás fejlesztésének is van miniszterelnöki megbízottja. Wáberer György egy nemzetközi szállítmányozási cég tulajdonosa és az ország egyik leggazdagabb embere. Azt állítja, hogy a hivatásos sofőrök fizetése dinamikusan nő.

„Több mint 1000 fiatalnak sikerült a tanfolyamon részt vennie, és ennek a több mint 1000 fiatalnak már nemcsak a jogosítványa van folyamatban vagy lesz meg, hanem a munkahelye is megvan” – közölte a miniszterelnöki megbízott.

A Ragadd meg a kulcsot! elnevezésű állásbörzét vidéki nagyvárosokba is elviszik. Hivatásos gépkocsivezetőnek az jelentkezhet, aki elmúlt 21 éves, legalább középfokú végzettsége van és két évnél régebben szerzett, B kategóriás jogosítványa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!