Tízezrével égetik el a kacsatojást

PR, 2012. augusztus 9., csütörtök 20:31, frissítve: péntek 14:43
Több millió kacsatojást semmisítenek meg a baromfitenyésztők, mert a magas takarmányár miatt nem éri meg felnevelni a szárnyasokat. Egy kelebiai telepen hetente 25 ezer kacsatojást égetnek el. A tenyésztők a kormánytól várnak segítséget.

Összesen 800 ezer tojást kell elégetni egy kelebiai keltetőtelepen, mert egy kacsán, ha felnevelik – a magas takarmányár miatt – 60 forint vesztesége van a tenyésztőnek. Márpedig ez egy évben összesen 200 millió forint veszteséget jelent.

A táp- és a takarmányárak 25-30 százalékkal drágultak idén. A tenyésztők ezt azonban nem tudják továbbhárítani a fogyasztókra, ezért inkább 30 százalékkal csökkentik a tojások számát. A kacsa kilójáért átlagosan 285 forintot fizetnek jelenleg a vágóhidak. Pont annyit, mint hat-hét éve.

Harmath Attila, a Magyar Kacsaszövetség elnöke azt mondta: a kormányzat segítségét várnák abban, hogy egy támogatott hitelkeretet kellene visszahozni vagy létrehozni, amelynél ők is fel tudnák vásárolni aratásban a gazdáktól a gabonaféléket.

A tenyésztők szerint az állatjóléti támogatás összegét is emelni kellene, mert amíg ez nem történik meg, nem lesznek versenyképesek más országokkal szemben.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása