2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Tervezés nélkül fejest ugrottak a sötétbe

2016. június 27., hétfő 20:34

London a brexittel elvesztette globális pénzügyi központ státuszát is. Az Európai Unió már azt tervezi, hogy elköltözteti Londonból az Európai Bankhatóságot, de nem kizárt, hogy a 2,2 millió embernek munkát adó pénzügyi szektor is széttagolódik az uniós tagállamok között. Nagy-Britannia gazdasága megsínyli a brexitet, a legnagyobb nyertesek egyelőre a nemesfém-kitermeléssel foglalkozó vállalatok.

Sietett megnyugtatni a nemzetközi pénzvilágot a brit jegybankelnök. Mark Carney szerint a Bank of England felkészült a brexitre, és kész megtámogatni mind a fontot, mind a bankrendszer likviditását, ha szükség lesz rá. Erre a célra 250 milliárd fontot különítettek el. Szükség is lehet rá, szakértők szerint minden idők legnagyobb pénzügyi bizonytalanságába vitték a brit kilépésre szavazók Nagy-Britanniát.

„A jelenlegi helyzetet példátlanul bizonytalannak írhatnám le, a legrosszabbnak a második világháború óta. A politika, az alkotmány, a gazdaság mind lebeg. Azt választottuk, hogy tervezés nélkül fejest ugrunk a sötétbe, nincs vezetés, nincs kormány. Politikai és alkotmányos vákuum van, és az egyetlen életképes kormány az Egyesült Királyságban Skóciáé” – véli Jan Randolph kockázatelemző.

Kiesést várnak idén a brit turistákra építő utazási irodák, a legnagyobb veszteséget az ingatlanfejlesztők szenvedik el, míg a nagy nyertesek a nemesfém-bányászati vállalatok. Egyre többen gondolják úgy, hogy a máris megrendült bankok helyett inkább az értékállóbb nemesfémekben tartják értékeiket. A kockázatelemző hozzátette: a korábban meghatározó szereplőnek számító London ezzel elveszítette eddigi súlyát a pénzvilágban.

„A szabályozó hatalom szépen visszaszáll az eurózónára, és a Citynek már nem lesz ebbe beleszólása. Biztosan lesznek veszteségeink a kontinens legnagyobb piacára dobott, euróalapú termékeinknél” – tette hozzá Randolph.

London pénzügyi trónfosztását bizonyítja az is, hogy az Európai Unió már tervezi az Európai Bankhatóság központjának elköltöztetését a brit fővárosból. A Cityben, azaz a londoni pénzügyi központban megtelepült pénzügyi szolgáltató cégek szinte biztosan elveszítenék különleges jogosítványaikat, ha Nagy-Britannia nem férhet majd hozzá az egységes uniós piachoz. Ez a szektor csak az Egyesült Királyságban 2,2 millió embert foglalkoztat, Londonban dolgozik az amerikai befektetési bankok európai személyzetének 90 százaléka, illetve az uniós tagországok tőkepiaci tevékenységében részt vevők 78 százaléka is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!