2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Terméskieséssel számolnak a gyümölcsösgazdák

Terméskieséssel számolnak a dél-alföldi gazdák, ha májusban nem kapnak elég esőt a gyümölcsfák. Az enyhe tél kedvezett a kártevőknek, a gyakori permetezés költségei várhatóan jelentkeznek majd az árakban.

Cseresznyemag nagyságú jég esett az elmúlt napokban a Szeged melletti Szatymazon. Az őszibarack megúszta, de a korán érő kajsziból a vártnál kevesebb lesz a termés. „Amelyiket eltalálta a jég, azon két-három sérülés is található, ezt a ritkításkor kénytelenek leszünk lelökdösni, hogy a minőséget ne rontsa” – magyarázta Kónya Ferenc családi vállalkozó.

Hiába volt esős az április, a földekről 150-200 milliméter csapadék hiányzik. „A tavalyi májusi bőséges esők után elzárták a csapot az égi csatornákon, és gyakorlatilag alig esett a nyáron is eső. Az őszi és a téli csapadék is nagyon hiányzik. Most az elmúlt napokban kaptunk egy 20-25 milliliter csapadékot, ami mondhatni az utolsó pillanatban jött, mert a növények már nagyon megsínylették az elmúlt aszályos időszakot” – mondta a szatymazi vállalkozó.

Az enyhe tél is gondot okozott a gazdáknak. „Az enyhe tél a rovarok áttelelését elősegítette, tehát magyarul nem pusztultak el a rovarok, de ez vonatkozik nemcsak a rovarokra, hanem egyéb gombákra is” – mondta Kokavecz Pál, sándorfalvai baracktermelő. Átlagos évben négyszer-ötször kell permetezni a fákat. Idén már a hetediknél tartanak.

„Húszezer forint körül van a rovarölő szernek is a költsége hektáronként, tehát ez annyit jelent, hogy ha az ember elvégez egy permetezést, akkor gombabetegségek és rovarok ellen is kombináltan permetez, meg ha tesz bele lombtrágyát, akkor ez körülbelül olyan ötvenezer forint per hektár költséget jelent egy-egy permetezés, és ezt még jó párszor meg kell ismételni – tette hozzá Kokavecz Pál.

A termelők szerint jó termés várható, de ha a fák májusban nem kapnak elég csapadékot, az aszály terméskiesést okoz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!