2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Távmunka – befektetés a jövőbe (x)

2016. május 18., szerda 13:49, frissítve: szerda 13:49

Ki ne ábrándozott volna arról, hogy nem feltétlenül megy be az irodába dolgozni, hanem otthon, a kanapén írja meg az előadását, onnan intézi a céges levelezést vagy végzi el a könyvelést? Ez ma már nem légből kapott ábránd, hiszen a távmunka lehetősége itthon is kezd elfogadott, sőt elterjedt foglalkoztatási formává válni. Az Invitel a hazai cégek között élen jár ebben, hiszen nemrég bevezette és a szervezeti kultúra részévé tette a távmunka intézményét. A gyakorlati tapasztalatokról Budai J. Gergő vezérigazgató-helyettest kérdeztük.

Egyre többet hallani arról, hogy a mindennapjainkat meghatározó informatika, az okoseszközök elterjedése a munka világát is átalakítja. Hogyan és miként kell ezt elképzelni?
Az informatika robbanásszerű fejlődése olyan lehetőségeket kínál, melyekkel az emberek nemcsak mint magánszemélyek, hanem mint munkavállalók is élhetnek, élvezhetik előnyeit. A távmunka lényegében erről szól.

Tényleg van igény a távmunkára? Jó a dolgozóknak, de miért jó a munkáltatónak?
Van rá igény. A gazdasági verseny a munkáltatókat a rendelkezésükre álló eszközök minél hatékonyabb kihasználására ösztönzi, és ez alól a humánerőforrás sem kivétel. Gondoljunk csak arra, hogy a klasszikus munkavégzéshez mennyi olyan feltétel kell még – például a munkába járás –, amely tulajdonképpen elvesztegetett idő és költség.

Ha ennyi előnye van ennek, önöknél mindenki távmunkázhat?
Természetesen nem, de rendkívül nagy hangsúlyt fektettünk a kollégák szóba jöhető körének kiválasztására. Ez nagyon fontos, hiszen például számos munkakörben nincs mód ennek bevezetésére, vagy nem is értelmezhető.

De ami a legfontosabb: Mivel ez a változtatás lényegében egy vállalat minden munkavállalóját vagy közvetlenül, vagy közvetve érinti, egy felelős cég csak úgy vezetheti be ezeket a mélyreható újításokat, hogyha transzparens, igazságos és logikus szabályrendszer keretében teszi lehetővé.

Hogyan működik a távmunka, mit jelent a gyakorlatban a távoli munkavégzés lehetősége az önök cégénél?
Nálunk ez évben került sor a távmunka szabályozott bevezetésére, a tapasztalatok igen kedvezőek. Ebben nagy szerepe volt, hogy rendkívül nagy hangsúlyt fektettünk az előzetes tájékoztatásra, minden érintett kolléga komoly tréningen vesz részt, mielőtt otthoni munkáját megkezdheti, sőt még arra is gondoltunk, hogy a lehetőség biztosítását az érintett dolgozók munkaszerződésébe is beépítsük.

Az oktatás és képzés fontos, de ki biztosítja a műszaki feltételeket?
Ennek része természetesen, hogy a munkavállalók érintett körének meg kell teremteni a biztonságos, technikailag alkalmas otthoni feltételeit. Másik fontos elemet jelentenek az eszközök: számítógép, irodai szoftverek, internet- és telefonkapcsolat, és mindezek mögött egy sztenderdizált vállalati informatikai rendszer, mely a levelezést, a dokumentumok megosztását, mindenki által elérhető adatbázisokat és tájékoztatási rendszereket jelent. Mindebben az Invitel természetesen segítséget nyújt az érintett munkavállalóknak.

Milyenek az eddigi tapasztalatok, hogyan élték meg a dolgozók, hogy a munkavégzés folyamata már nem csak az iroda falai között zajlik?
Egyértelmű tapasztalat, hogy a kollegák inkább vállalják az átállás terheit - mint például a tréningeket - mivel örülnek az új, rugalmas lehetőségeknek. Ami még érdekesebb: az újonnan érkező, fiatal, Y generációhoz tartozó leendő munkatársak gyakran már az állásinterjú során is jelzik, hogy szívesebben választják az olyan munkahelyet, ahol lehetőség van a távmunkára. Ilyen értelemben tehát a távmunka bővíti a cégek mozgásterét, mert sok fiatal szakember választ eszerint munkahelyet.

Sok cégnél még alacsony szinten áll a számítástechnika ahhoz, hogy tömegesen lehetséges legyen otthonról interneten dolgozni. Önöknél ez nem jelentett problémát?
Az Invitel az informatikában és a távközlési iparágban dolgozik, vagyis pontosan abban a szakmában, amelynek a rendkívül gyors fejlődése teremti meg a távoli munkavégzés lehetőségét. Ráadásul mi az ügyfeleink – például a más iparágban tevékenykedő vállalatok – részére is kínálunk olyan rendszereket, melyekre építve átalakíthatják és fejleszthetik a munkafolyamatokat. Kicsit példát is szeretnénk mutatni, hiszen a magunkon elkezdett fejlesztés tapasztalataival másoknak is segíthetünk.

Ha összegezni kellene, végül is mi a legnagyobb előnye annak, ha egy vállalat bevezeti a távmunkát a dolgozóinál?
A rugalmas foglalkoztatási módok, és kiemelten a távmunka igazából befektetés a jövőbe. Kihasználja a technológia lehetőségeit, és úgy alakítja át a korábbi merev struktúrákat, hogy abból mindenki nyertesen jöjjön ki. Ráadásul a két fél kapcsolata is erősödik, nő a cég iránti lojalitás, a kötődés. Végül is ez egy új típusú munkáltató-munkavállaló kapcsolat egyik fontos eleme. Nem kell félni az új megoldásoktól, ahogy személyes életünk is sok szempontból átalakul, ez alól az üzleti világ sem vonhatja ki magát. Egy felelős munkáltató a távmunka rendszerét nem egyszerűen a munkavégzés helyének megváltoztatásával valósítja meg. Összegezve: ez a vállalati kultúra egészének fejlesztését, átalakítását jelenti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!