2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Szintet lépne a külgazdasági miniszter

2016. szeptember 27., kedd 20:52, frissítve: kedd 21:11

Szijjártó Péter olyan cégeket csábítana Magyarországra, amelyek az innovációban jeleskednek. Egy konferencián újra elmondta, hogy a kormány Közép-Európa termelési központjává tenné Magyarországot, ami hozzáadott érték nélkül nem megy.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Nemzeti Befektetési Ügynökség konferenciáján vett részt Szijjártó Péter külgazdasági miniszter. Az amerikai cégek érdekképviselete tavaly egy 19 pontos javaslatot állított össze a kormánynak a befektetések ösztönzésére. Az egyik pont a társasági adó csökkentése volt, amire egyelőre csak ígéretet kaptak. Egy másik javaslatból viszont 2017-től törvény lesz.

„Konkrétan az történik, hogy adókedvezményeket fognak azok a vállalatok kapni, amelyek vállalják munkavállalói oldalról, hogy elköltözik valahova, vagy ingázik, a munkaadó részéről pedig, hogy ezt támogatja” – mondta Pongrácz Ferenc, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke.

Szijjártó Péter az előadásában megerősítette, hogy a kormány a régió termelési központjává tenné Magyarországot. Ehhez olyan cégeket kell Magyarországra csábítani, amelyek élen járnak a kutatás-fejlesztésben, tette hozzá a miniszter.

Csömörön közben az egyik amerikai kozmetikai óriással, a Procter & Gamble-el kötött stratégiai megállapodást a kormány. A cég régiós vezérigazgatója a Hír TV-nek azt mondta, ez már a második megállapodásuk a kormánnyal, most 200 millió forintot fordítanak fejlesztésre Csömörön és Gyöngyösön, ami 250 embernek ad majd munkát. A stratégiai megállapodások egyik hangsúlyos célja a munkahelyteremtés. Mégis előfordult, hogy egy stratégiai partner tömegesen rúgta ki dolgozóit.

„A stratégiai megállapodások nem jogi megállapodások, hanem azt hivatottak szolgálni, hogy az adott vállalat hosszú távon kötelezze el magát Magyarország mellett. Azt soha nem lehet kizárni, hogy adódhatnak olyan piaci folyamatok, amelyek egy-egy nagy nemzetközi vállalatot arra kényszerítenek, hogy leépítéseket hajtsanak végre világszerte” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A kormány az elmúlt években 70 külföldi, illetve hazai nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!