2024. 06. 27. Csütörtök László napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre a Mercedes beruházásai nyomán + videó

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.

  • Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre a Mercedes beruházásai nyomán + videó

A tárcavezető a Mercedes vezetőivel folytatott egyeztetéseket követően arról számolt be, hogy a szektor forradalmi átalakuláson megy keresztül, s mostanra gyakorlatilag csupán az elektromos átállás sebessége a kérdés.

"Ez olyan helyzet, amikor nem csak az autóipari vállalatok, hanem az országok is versenyeznek azokért a lehetőségekért, azokért a beruházásokért, fejlesztésekért, amelyek eldöntik azt, hogy a jövőben mely országok kerülnek az új korszak győztesei közé, és melyek azok, akik adott esetben hátrányba kerülnek, vagy nem tudják a megfelelő hasznot kivenni ebből az újonnan kialakuló iparágból" - jelentette ki.

Majd leszögezte, hogy Magyarország mindig is az európai autóipar egyik fontos fellegvára volt, így van és volt is ez a hagyományos meghajtás időszakában, és jó esély van arra, hogy így legyen az elektromos meghajtás időszakában is.

"Az elmúlt évek során a világ autóiparának nagy vállalatai sorra hozták azokat a beruházási döntéseket, amelyek nyomán Magyarországra telepítették azon beruházásaikat, amelyek a saját szempontjukból is fontosak voltak az új elektromos autóipari korszakra történő átállás tekintetében" - emlékeztetett.

"Magyarország tehát jó úton van abban az irányban, hogy ennek az új autóipari korszaknak a nyertesei közé tartozzunk" - közölte. "Ez sok-sok új munkahelyet jelent Magyarországon, ez modern technológiát jelent Magyarországon, ez gazdasági növekedést jelent Magyarországon" - sorolta.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a Mercedes a világ autóiparának egyik legfontosabb vállalata, a globális elektromos átállás egyik éllovasa és a magyar gazdasági növekedés egyik záloga, amely jelenleg is 600 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat hazánkban.

Tájékoztatása szerint így jelentősen nőni fog az elektromosautó-gyártási kapacitás Kecskeméten, ezek a fejlesztések ráadásul azt fogják eredményezni, hogy a Mercedes nyolc-kilencezer főre fogja emelni a magyarországi munkavállalói számát.

"Ez lesz a legnagyobb elméleti kapacitással bíró autógyár Magyarországon, ráadásul a legösszetettebb is, minthogy hagyományos meghajtású, hibrid és elektromos meghajtású járműveket egyszerre tudnak gyártani" - fogalmazott.

A miniszter végül arra is kitért, hogy a Mercedes beruházásai túlmutatnak önmagukon, ugyanis a hazai felső- és középfokú oktatás színvonalának folyamatos növelését is magukkal hozzák, miután ez volt az első cég, amely a középfokú oktatásban műszaki célú duális szakképzési programban vett részt.

"Ráadásul a Mercedes kapacitásainak a bővítése jó hír a teljes magyar vállalati szektor, a teljes magyar gazdaság számára, hiszen a Mercedes beszállítóinak 42 százaléka magyar vállalat" - mutatott rá.

"A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán így Magyarország legnagyobb kapacitással rendelkező autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, a magyar autóipar, és Magyarország az autóipar technológiai forradalma által meghatározott új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni" - összegzett.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

Kiesett a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán kiesett a németországi Európa-bajnokságon, mivel a csoportkör végén a harmadikok tabelláján a nyolcaddöntőről éppen lemaradó ötödik helyen zárt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon

Országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől - hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!