2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Szijjártó: Magyarország Nagy-Britannia mellett áll

2016. szeptember 30., péntek 11:16

Magyarország Nagy-Britannia mellett áll a kilépési tárgyalások során – ezt Szijjártó Péter mondta ma egy magyar–brit gazdasági fórumon. Az eseményen megállapodás született egy magyar–brit üzleti tanács londoni létrehozásáról is.

A többi közt a Tescóval kötött stratégiai megállapodással támasztotta alá a magyar–brit gazdasági együttműködés fontosságát Szijjártó Péter. A brit–magyar üzleti fórumon a külgazdasági tárca vezetője azt is mondta: Magyarország sajnálja, hogy a britek az unióból való kilépés mellett döntöttek, de tiszteletben tartja a népszavazás eredményét.

„Mi olyan álláspontot viszünk, amelynek az a fő mozgatórugója, hogy a magyar–brit kapcsolatok ne sérülhessenek. Főleg a magyar–brit gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok ne sérülhessenek. Ezért is álltunk ellen minden olyan bürokratikus nyomásnak, amely arra vonatkozott az EU részéről, hogy minél előbb kezdjük meg a kereskedelmi tárgyalásokat a britekkel. Szerintünk az a helyes, hogyha minél később kezdődnek meg ezek a tárgyalások” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A politikus hozzátette: a kilépési tárgyaláson Magyarország ragaszkodni fog a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti befektetési, kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok akadálymentességéhez, de megvédi a szigetországban dolgozó magyarok érdekeit is.

„A magyar kormány ugyanazt szeretné, amit mi, jól mutatja ezt a most megkötött gazdasági együttműködés. Ez nemcsak egy politikai akarat, hanem a gazdasági kapcsolatok szinten tartását és fellendítését is szolgálja. Áder köztársasági elnöknek is mondtam legelső találkozásunkkor, hogy Magyarország büszke lehet a nálunk dolgozó magyarok munkájára és a nálunk tanuló magyar diákok tevékenységére, mert sokat tesznek hozzá országunkhoz. Ezt Theresa May miniszterelnök asszony is elismeri” – emelte ki felszólalásában Iain Lindsay, Nagy-Britannia budapesti nagykövete.

A fórumon az is elhangzott: magyar–brit üzleti tanácsot hoznak létre Magyarország londoni nagykövetségén, a testület a tervek szerint a magyar cégek brit, illetve a brit cégek magyar piaci jelenlétét segíti és koordinálja majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!