2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Szijjártó: A cél, hogy Európa termelési központja legyünk

Magyarország mára az európai autógyártás egyik fellegvára lett – mondta Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár Székesfehérváron, az Alcoa új üzemének alapkőletételén. Az amerikai cég beruházásához a kormány egymilliárd forinttal járult hozzá.

Jövő év elejére készül el az Alcoa új üzeme. A nagyobb járművekhez – kamionokhoz, buszokhoz, trélerekhez – alumíniumkerekeket gyártó cég a tervek szerint megduplázza kapacitását. „Napjainkra a termelésben az egyik legnagyobb amerikai befektetőként az ötven legnagyobb magyar vállalat közé tartozunk. Úgy gondolom, hogy a viszonylag kicsi és nyitott magyar gazdaság számára nagyon fontos, hogy termelésünk döntő többségét exportpiacokon értékesítjük” – mondta Forgó Béla, az Alcoa Magyarország országigazgatója.

A bővítés 35 új munkahelyet teremt. „Nagyon magas átlagbérrel és munkabérrel dolgozik, talán ennek is köszönhető az, hogy olyan munkát adnak és tesznek le az asztalra az itt dolgozó emberek, akiknek a munkája nyomán az Alcoa most úgy döntött, hogy a beruházást itt, Magyarországon, Székesfehérváron valósítja meg” – mondta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A kabinet Európa termelési központjává tenné Magyarországot – emlékeztetett a külgazdasági államtitkár. Szerinte a járműgyártás az egyik legjobban fejlődő ágazat. „Azt a döntést hozta a kormány, hogy a következő hétéves európai uniós költségvetési időszakban, tehát 2014-től 2020-ig összesen ötvenmilliárd forint ráfordítással hétezer tanműhelyet hoz létre az országban annak érdekében, hogy a termelőipar, így azon belül az autóipar is a szükséges munkaerő-utánpótlást megtalálja Magyarországon” – szögezte le Szijjártó.


Az Alcoa az egyik nemzetközi cég, amellyel a kormány stratégiai megállapodást kötött.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!