2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Szétszedte az ellenzék a Kereskedőházat

2017. május 15., hétfő 19:15, frissítve: hétfő 19:54

Megrostálja kirendeltségeit a Magyar Nemzeti Kereskedőház. Az állami cég bezárhatja azokat a kirendeltségeit, amelyek nem teljesítik az elvárt eredményt. A társaság a tavalyi esztendőt nyereséggel zárta – jelentette ki a vezérigazgató a parlamenti külügyi bizottságában.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházat a második Orbán-kormány alapította, a céget a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeli. Közel hatvan országban tart fenn száznál több kirendeltséget. A képviseletek hivatalos feladata, hogy magyar cégeknek szerezzenek piacot a térségben. 2015 végéig a Kereskedőház mintegy hatmilliárd forint veszteséget termelt.

„Arra a kérdésre pedig, hogy az eredmények igazolják-e az állam részéről tett befektetést, erre is az a válasz, hogy igen” – a gazdaságdiplomáciai államtitkár szavait a Kereskedőház vezérigazgatója azzal egészítette ki a parlament külügyi bizottságában, hogy a veszteséges korszak véget ért. A bizottság jobbikos alelnöke nem tartja olyan jó üzletnek a Kereskedőházat, mint az államtitkár.

„Azt nem tudom, hogy például egy dróntechnológia alkalmazására készült tanulmánynak a 17,5 millió forintos kifizetése pontosan milyen viszonyban áll a nemzeti érdekekkel” – mondta Gyöngyösi Márton.

A Nemzeti Kereskedőház egyik képviseletén keresztül jutott magyar vízumhoz a közelmúltban meghalt szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon, akivel a miniszterelnök veje is üzletelt. Kettejük viszonyát parlamenti kérdések sorozatával igyekezett feltérképezni az MSZP korábbi képviselője, Demeter Márta.

„Ez azért egy tartózkodási engedéllyel, letelepedési engedéllyel járásnál, de vízumeljárásnál is azt gondolom, hogy a rendszerre adhat egy olyan pressziót, amely miatt olyan, olyanok is jöhetnek Magyarországra, akiket nagyon nem szeretnénk” – vélekedett a független képviselő.

A szaúdi üzletembert a szocialista Mesterházy Attila is szóba hozta.

„Nem tudok arról, hogy megboldogult Pharaon úrral közös cége volna a kereskedőháznak, de talán tekintve, hogy az élet meghaladta ezt a kérdést, nem is biztos, hogy ízléses ennek a további feszegetése” – reagált Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

A szocialisták kitértek a Cider Alma Kft. ügyére is.

A miniszterelnök rokonságához köthető cég milliárdokkal tartozott a Kereskedőháznak, a kölcsönt végül egy olyan társaság fizette vissza, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc egyik bizalmasának üzlettársa.

„Ennek a kölcsönnek van-e bármi köze ahhoz a 3,2 milliárd forintos követeléshez, melyet egy Cider Alma Kft. nevű céggel szemben tartottak nyilván, amely éppen Orbán Viktor rokonainak a tulajdonában volt?” – tette fel a kérdést Mesterházy Attila.

A Kereskedőház vezérigazgatója szerint a lényeg az, hogy a pénzt visszafizették.

„Számomra mint vezérigazgató, ez volt a fontos, és ez vezérelte minden egyes tettemet, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőházat veszteség nem érte ebben a kérdésben. Az ügy lezáródott” – közölte Oláh Zsanett.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a Kereskedőház 2016-os mérlegét júniusban nyilvánosságra hozzák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!