2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Szép csendben megnyitották a határt a bevándorlók előtt

2016. szeptember 22., csütörtök 20:46, frissítve: csütörtök 20:49

Gazdasági bevándorlók előtt nyitotta meg szép csendben a határt a kormány az elmúlt hónapokban. A Heti Válasz írta meg, hogy hazai cégek javaslatára ukrán vendégmunkások tízezreit csábítanák Magyarországra. A hiányszakmákban ugyanolyan feltételekkel dolgozhatnának, mint az uniós tagállamok polgárai. Az egyik nemzetközi tanácsadó cég szerint a terv beválhat.

A Nemzeti adókonzultáció az adóhivatal ötlete volt, a szervezésben közreműködtek a nagy nemzetközi adótanácsadó cégek. A nyitóelőadást a nemzetgazdasági miniszter tartotta. Varga Mihály újra megígérte a járulékcsökkentést. Ha a megtakarított pénzt a cégek béremelésre költik, a tárcavezető reményei szerint megfékezhető a munkaerő külföldre vándorlása.

„Látni kell, hogy a járulék a közterhek jelentős részét teszi ki, az elmúlt évek adócsökkentése nyomán, ha köztehercsökkentésben gondolkodunk, az egyik ígéretes terület a járulék lehet. Hozzá kell tennem, itt minden apró mozdulat 10-100 milliárdokat jelent a központi büdzséből. Egészségügyet, közoktatást finanszírozni akarjuk, honvédelmet finanszírozni akarjuk. Tehát csak olyan módosítások lehetnek, amelyek átgondoltan, a munkaadói munkavállalói oldal bevonásával kerülnek kialakításra” – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A KPMG munkatársa szerint 10 százalékpont körüli járulékcsökkentésre lenne szükség. „Hogyha van mondjuk egy külföldi vállalkozás vagy magyar vállalkozás, aki bővíteni akarja a telephelyét, be akar fektetni, társasági adót, iparűzési adót akar fizetni, de nem tudja megtenni, mert nincs munkaerő, mert nem tudja megfizetni, abban az esetben egy hatalmas bevételtől esik el a magyar államkincstár, de nem személyi jövedelemadó hanem társasági adó és más formában” – mutatott rá Beer Gábor osztályvezető.

A Munkaadók Országos Szövetsége az egyre égetőbb munkaerőhiányt vendégmunkásokkal orvosolná. A kormány az elmúlt hónapokban szép csendben meg is nyitotta a határt az ukránok előtt – írta a Heti Válasz. A szomszédos országból érkező vendégmunkások olyan feltételekkel vállalhatnának állást a hiányszakmákban, mint a románok, akik uniós polgároknak minősülnek.

– Realitás, hogy nem EU-s országból munkaerő jöjjön be?
– Úgy érzem, ennek van realitása. Példaként említeném Ukrajnát, amelyik nem EU-s ország, nagyon nehéz helyzetben van, és van ott egy olyan képzett munkaerőréteg, akik Magyarországon jobb körülmények között tudnának dolgozni, mint otthon.

Lőcsei Tamás, a PWC adó- és jogi osztályának vezetője

A tanácskozáson az is elhangzott, hogy új adóeljárási törvény készül, az adóhatóság arculatát pedig úgy változtatnák meg, hogy az emberek ne féljenek tőle.

Béremelést sürgetnek az ellenzékiek

A Jobbik és egy másik ellenzéki párt, az LMP is béremelést sürget vendégmunkások helyett. Az ökopárt társelnöke szerint a magyar munkaerő külföldre vándorlását lassítani lehetne, ha a kormány a fizetések rendezésére szorítaná rá a magyar és a külföldi vállalkozásokat. „Az LMP felhívja az össze-vissza beszélő és hazudozó kormánytagok figyelmét arra, hogy a kormány gyakorlatilag már májusban meghozta a jogszabályt, aminek segítségével megkönnyítik a cégek számára a külföldi vendégmunkásoknak a tömeges és szervezett Magyarországra való behozatalát. Szeretném megjegyezni, hogy ez egy salátatörvény volt, abban bújtatták el az egyes migrációs tárgyú törvényekről szóló salátatörvényt, és leginkább annak a végrehajtási rendeletébe bújtatták el azt a jogszabályt, amiben különböző csókos cégeknek lehetővé válik az, hogy könnyített eljárásban, tömegesen tudják ide behozni külföldről a munkaerőt Magyarországra” – mondta az LMP társelnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!