2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Széles a szakadék a nők és férfiaké között

2016. augusztus 15., hétfő 19:20, frissítve: hétfő 20:16

Akár 100 százalékos különbség is lehet nők és férfiak fizetése között, ugyanabban a munkakörben – a Magyar Szakszervezeti Szövetség konferenciát tartott a témáról. Az Európai Unió már évekkel ezelőtt a diszkrimináció megszüntetésére szólította fel a tagországokat. Magyarországon annak ellenére sem tett lépéseket a kormány, hogy a szakszervezetek szerint akár 3 év alatt megoldható lenne a nők bérfelzárkóztatása.

Dupláját is keresheti egy vezető beosztású férfi Magyarországon, mint egy ugyanilyen beosztásban dolgozó nő. Szinte nincs olyan szakma, amelyben ne lenne bérkülönbség a nemek között a férfiak javára. A Policy Agenda munkatársa azt mondta: egyre megdöbbentőek a statisztikák. „Minden négy magyar családból, ahol nagyrészt anya neveli a gyereket, abból három a létminimum alatt él” – mondja Kiss Ambrus politológus.

Az Európai Unió már 2014-ben kiadott egy ajánlást a bérek közötti diszkrimináció kezelésére. Akkoriban Czomba Sándor volt a foglalkoztatásért felelős államtitkár. Ám sem ő, sem pedig utódja nem foglalkozott a kérdéssel, miközben a többi tagországban már rég megkezdődtek a bértárgyalások.

„– Amikor a Czomba államtitkár-helyettes úr…
– Államtitkár…
– Bocsánat. Mindegy, meg se érdemes jegyezni… Szóval ő, pozícióját elhagyva, megtalálta az asztalán a kupacban ezt a feladatot mint elmaradás, és akkor egyébként küldött is egy meghívót erre a napirendre. Aztán amikor meglátta a napirendnek ezt a tartalmát vagy fogadtatását, akkor önmaga rémült meg tőle, tehát ő volt az első, aki ettől megrémült, gyorsan levetették a napirendről, és azóta én várom, hogy ezt újból napirendre tűzzük” – nyilatkozta Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagozatvezetője.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség azt várja a kormánytól, hogy mérsékelje a bérekre rakódó adóterheket. Ezáltal a munkáltatók rendezni tudják a fizetéseket. „Azt is vállalnia kellene a kormánynak, hogy a munkavállalók által fizetett SZJA-t belátható időn belül egy számjegyűvé teszi, legalább az átlagkereseti sávban keresők részére” – mondta Kordás László, a szövetség elnöke.

A nemzetgazdasági miniszter egy hétvégi lapinterjúban arról beszélt, hogy a kormány járulékcsökkentéssel növelné a fizetéseket, de hétfőn a Hír TV kérdésére nem akart részleteket mondani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!