2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Százmilliárdokkal rövidítenék meg a költségvetést

2016. május 30., hétfő 20:15

Több mint 400 milliárd forintot költene a kormány a tavalyról maradt többletbevételekből. Az összeg negyedét az állami iskolák fenntartói kapják, de jut pénz a bevándorlás többletköltségeire, valamint a bírák, az ügyészek fizetésemelésére is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a tavalyi többletbevételek egy részét költené el. A kormánytöbbség támogatja a 2016-os költségvetés módosítását. „Jelentősen nőttek a bevételek, ezek elosztásáról kell döntenünk. Az online pénztárgépek, illetve az ekáer rendszerének a bevezetésével fehéredik a gazdaság, így évről évre jelentős többletbevételek vannak” – mondta Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A 421 milliárdos, év közbeni költekezés nagy nyertese a közoktatás, az összeg negyedét az állami iskolák fenntartói kapják. Tízmilliárdok mennek el útfelújításra, a nagyvárosoknak ígért fejlesztésekre, a kibővített otthonteremtési programra, a bevándorlás többletköltségeire és a bírák, az ügyészek szeptemberi fizetésemelésére.

„Az ügyészi, illetve a bírói illetményalapot megemelik. Ezt abszolút tudjuk támogatni, már tavaly és tavalyelőtt is javasoltuk volna. Mi magunk is kértük, lett volna ilyen költségvetési módosító indítványunk. Akkor még leszavazta a kormányzat, noha igen nagy szükség lenne rá” – mondta Hegedűs Lórántné, az Országgyűlés költségvetési bizottságának jobbikos tagja.

A szocialisták szerint a kormány által közölt bevételi adatok nem vehetők komolyan. „Ez most picit több mint üvegjóslás vagy madárjóslás, hiszen zárszámadása még nincsen a múlt évről a kormánynak. Ilyenkor a költségvetési bizottság fideszes tagjai becsukják a szemüket, és elhiszik, amit a kormány mond. Majd amikor a zárszámadásban is látjuk ezeket a számokat, az lesz a biztos” – fogalmazott Szakács László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja.

Az LMP a tavalyról maradt többletbevételeket nem költené el. „Tartalékolni kellene, mert várható, hogy gondok lesznek a GDP ez évre tervezett növekedésével, és ha a GDP nem fogja elérni a két és fél százalékot, hanem a mostani jóslások szerint két százalék körül marad, akkor a későbbiekben megszorításokra kerül sor” – mondta Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés költségvetési bizottságának LMP-s alelnöke.

A költségvetés módosításáról várhatóan június 13-án szavaz a parlament.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!