2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Százmilliók határon túlra

Hír TV

2017. november 10., péntek 10:08, frissítve: péntek 16:27

A kormány 325 millió forintot csoportosít át a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékából a határon túli magyar szervezetek honosítási programjára – írja a Zoom.hu.

A támogatott öt szervezet a többi közt határon túli magyaroknak nyújt segítséget a magyar állampolgárság és azzal a magyarországi választójog megszerzéséhez.

Egy romániai oknyomozó portál úgy tudja: az RMDSZ és az egyik szervezet ugyanazon a formanyomtatványon gyűjti az adatokat, és az adatokat kézzel vezetik be a magyar Nemzeti Választási Iroda (NVI) rendszerébe. Az NVI az Átlátszó érdeklődésére azt válaszolta, aggályosnak tartja, hogy a választók személyes adatait egy politikai szervezet tárolja.

A DK szerint törvénytelen a támogatás

Törvénytelenségnek nevezte a Demokratikus Koalíció szóvivője a határon túli magyar szervezetek támogatását. Gréczy Zsolt szerint a 325 millió forintból a kedvezményezett szervezetek szavazókat toboroznak a Fidesznek a jövő évi választásokra. A dk-s politikus felháborítónak tartja azt is, hogy az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosították át.

„Száz millió forintot az Erdélyben működő eurotransz alapítvány kap, ez az a szervezet, ami még a fideszes irányítású nemzeti választási iroda szerint is a választási csalás lehetőségét teremti meg azáltal, hogy a romániai magyar állampolgárok szavazási regisztrációjához szükséges személyi adatok gyűjti és tárolja, ennél is nagyobb baj, vagy legalább ekkora baj, hogy a pénzt a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékaiból csoportosítják át, ez azt jelenti, hogy Orbán Viktornak kevésbé fontos mondjuk egy magyarországi árvízkárosult vagy mondjuk egy téli rendkívüli helyzetben azok a magyarok akik megfagyhatnak az utcán, minthogy szavazatokat szerezzen a határon túl” – mondta Gréczy Zsolt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!