2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Gazdaság

Százhúszas kanyarok, kétszázas gyorsulás a ZalaZone-ban

Megkezdődtek a tesztelések a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpályán. Ezen a héten már egy német cég végzett munkafolyamatokat a létesítményben, a következő időszakban pedig 10 világcég érkezik a zalai megyeszékhelyre.

  • Százhúszas kanyarok, kétszázas gyorsulás a ZalaZone-ban

A tesztpálya jelenleg 50 százalékos készültségben van, több pályaelem pedig már elnyerte végleges formáját. Köztük például egy rész, ahol a fékrendszereket és az autók stabilizációját tesztelhetik majd a vállalatok.

„Ötven százalékos készültségben vagyunk, most a kezelhetőségi pályán vagyunk, ahol kormányszerkezeteket , fékrendszereket és a stabilizációs rendszereket fogják az idejövő autók tesztelni. ezen a héten már egy német cég tesztelt a következő hónapokban, október november és decemberben 10 olyan cég van, aki a világ számos pontjáról bejelentkezett, hogy szeretne itt tesztelni a következő időszakban” – nyilatkozta Vigh László, a járműipari tesztpálya miniszteri biztosa.

Vigh László elmondta: a megrendelő a több mint 2000 méteres kezelhetőségi, vagy más néven handling pályát, illetve a 300 méteres átmérőjű dinamikus körpályát vette igénybe autótesztjei alkalmával. Ezeknek a pályaelemeknek az építése még nem fejeződött be teljesen, de már a következő hetekre is vannak megrendelései az üzemeltetést végző Autóipari Próbapálya Zala (APZ) Kft.-nek – jelezte a képviselő.

A kezelhetőségi pálya felépítését ismertetve elmondta: a 2032 méter hosszú, többszörösen ívelt szakasz 12 méter széles, amelyet 20 méter széles kavicságy vesz körbe, ahol az esetleg kisodródó járművek lefékeződnek. A kanyarokat 120 kilométeres sebességgel vehetik be a járművek.

 

Hamar Zoltán, az APZ műszaki vezetője hozzátette: a héten három járművel érkezett első megrendelőjük elégedetten nyilatkozott a pályáról, a következő időszakra pedig már további tíz járműipari cég jelezte igényét.

A többségében német és osztrák cégek nevét nem közölhetik, így csak annyit árulhatott el róluk, hogy autógyárakról, illetve olyan beszállítókról van szó, amelyek komplett járműegységeket állítanak össze.

A ZalaZone már használatba vett szakaszain elsősorban a futóművet, a fékrendszert és a kormányszerkezetet tudják vizsgálni a megrendelők, az egyenes szakaszon akár 200 kilométeres sebességre is gyorsulhatnak. Hozzáfűzte, hogy a jövő héten érkező következő tesztpartnerük tíz jármű próbáját végzi majd Zalaegerszegen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje az elmúlt hetekben többször beszélt már arról, hogy Budapesten Gyurcsány Ferenc a főnök, hiszen Karácsony Gerely semmilyen kérdésben sem tud önálló döntést hozni, mindenben a bukott kormányfő diktál neki.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!