2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Gazdaság

Szatmáry: Nem a multik kiszorítása a cél

Nem a külföldi multicégek kiszorítása a kormány célja az utóbbi időszak kereskedelmi tárgyú törvény-módosításaival – mondta az ágazatért felelős miniszteri biztos. Szatmáry Kristóf szerint a kormány célja az, hogy a külföldi tulajdonú cégek ne tudják megkerülni az adófizetést. Az ellenzéki pártok viszont bírálják a javaslatot, a szocialista Burány Sándor egyenesen pofátlannak nevezte. Az LMP árnyaltabban ítéli meg a kérdést. Az ökopárt szerint több multicég magatartásával is gond van, azonban ezek a cégek komoly társadalmi igényt elégítenek ki.

2018-tól nem árulhatnának napi fogyasztási cikket azok az évi ötvenmilliárd forintos árbevételt elérő élelmiszerláncok, amelyek két egymást követő évben veszteségesek voltak. A szigorítás vesztesei a külföldi tulajdonú hipermarketek és szupermarketek lennének.

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának szocialista elnöke szerint úgy nem lehet versenyhátrányt kiküszöbölni, hogy a sikeres cégeket megfojtják. „A kormány nyíltan felvállalja azt a politikát, hogy a baráti cégeknek, ha kell törvénymódosítással kedvez, kedvezőbb körülményeket vagy több pénzt biztosít. És sajnos olyan módon is, hogy a riválisaikat pedig, a baráti cégek riválisait, ellehetetleníti. Ez a törvényi szabályozás is ennek a nyílt felvállalása” – vélekedett Burány Sándor.

A Gyurcsány-párt szerint a kormány piaci viszonyokba avatkozik be. „Ez egy elképesztő törvényjavaslat, hiszen ha ez más tevékenységre érvényes lenne, akkor a magyarországi vállalkozások jelentős része már egyébként nem is létezne. Ez pontosan az ellentettje annak, amit egyébként demokráciában a vállalkozás-szabadsághoz fűződő jognak kell tekinteni” – mondta Varju László, a Demokratikus koalíció képviselője.

Az LMP szerint a mai Magyarországon nem hagyható figyelmen kívül az árverseny. „Ez az ez gyakorlatilag arról szól, hogy az olyan jellegű élelmiszerláncokat, mint a Tesco vagy az Auchan – amelyek az LMP számára sem kívánatosan vesznek részt a magyar gazdasági életben, ugyanakkor komoly társadalmi igényt elégítenek ki – kiszorítsanak. Hiszen miután az embereknek nem tudnak tisztességes jövedelmet adni a magyar költségvetés hibáiból és az adótörvényekből adódóan, ebből adódóan sajnos az árpreferencia jelen van a társadalomban” – fogalmazott Sallai R. Benedek, a párt képviselője.

A nagyobb külföldi élelmiszerláncok közül a Spar, az Auchan, a Metro és az Aldi jelenleg is veszteséges. Jövőre még többet fizetnek az államnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelése miatt. A kormányszóvivő szerint szó sincs arról, hogy a kabinet jogi eszközökkel igyekszik kivonulásra kényszeríteni a külföldi tulajdonú boltokat. „Az a cél, hogy biztonságosak legyenek az élelmiszerek és, hogy ezek vizsgálata, ellenőrzése megfelelő módon és mértékben történjen” – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő.


A kereskedelempolitikát felügyelő miniszteri biztos úgy gondolja, hogy az élelmiszermultik csak papíron veszteségesek Magyarországon. „Aki ismeri ezt a piacot, azt tudja, a kereskedelem nem veszteséges. Főleg az elmúlt években három százalékkal bővül a hazai fogyasztás, ez milliárdokban mérhető plusz forgalmat jelent a cégeknek. Sajnálatos módon volt olyan tendencia az elmúlt években, hogy ezek a cégek, lévén máshol van a székhelyük hát finoman is szólva, a nyereségüket ott mutatták ki, ahol akarták. Szeretnénk azt, hogy mindenki Magyarországon adózzon, ahogy a kicsik kénytelenek itt adózni, hiszen nincsen hova elvinniük a pénzüket, úgy az a meggyőződésünk, hogy azok a nagy láncok igenis termelnek hasznot, ez a haszon maradjon itthon” – mondta Szatmáry Kristóf.

A miniszteri biztos hozzátette: a 2000-es évek elején 60 százalék volt a magyar tulajdonú cégek aránya az élelmiszer-kereskedelemben, ma már csak 40. A kormány szeretné megfordítani folyamatot, ismerte el Szatmáry Kristóf, de ő is azt hangoztatta, hogy nem cél a külföldi cégek kiszorítása.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!