2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Szárnyal az ágazat, csak épp a megbízások előre le vannak osztva?

2016. szeptember 12., hétfő 21:08, frissítve: hétfő 21:08

Sosem látott mértékben fejlődik a napenergia-hasznosítási ágazat, a szektor százmilliós támogatásokra számíthat. A magánszemélyek helyett ugyanakkor inkább az állami pályázóknak kedvez a kormány. A szakmai szervezet szerint a rengeteg megrendelésre sorban állnak a kormányközeli cégek.

Öt közintézmény fogyasztását fedezik az egyik Csongrád megyei iskola tetején található napelemek. A polgármester azt mondta, hogy az önrész hamar megtérült, a többi költséget pedig uniós pályázati pénzből állták. „A teljes önkormányzati gázszámlát megközelítőleg 92 százalékkal, az áramfogyasztást pedig közel 90 százalékkal tudtuk csökkenteni hat év alatt. Ez jelentős, de benne van az is, hogy biomasszával fűtünk, a tüzelőt pedig magunk állítjuk elő” – mondta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.

Naperőművekre a jövőben is ad pénzt az EU, de a magyar kormány kizárólag állami beruházásokat hajlandó támogatni. A Hír TV-nek egy szakember azt nyilatkozta, hogy a lakossági piac pluszpénz nélkül is fejlődik. „A jövő évben, ha minden igaz, olyan megrendelésállomány ömlik a piacra, hogy nekem fogalmam nincs, hol van az a kivitelezői kapacitás, amely ezt képes lesz megépíteni” – emelte ki Mokry Tamás, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezető igazgatója.

Az egyik szakmai szervezet szerint a megbízások előre le vannak osztva. „Hiába állt készen a szakembergárdánk, ha a megbízásokat olyanok kapták… Nem akartunk mi bizonyítani, de kormányközeli cégek kapták. Megjelent az önkormányzatnál, jelentkezett, hogy beadja a pályázatot, és majd kivitelezi is. Hát, a kivitelezések siralmasra sikerültek. Az én prognózisom szerint kettő-négy éven belül rehabilitálni kell ezeket a telepítéseket” – nyilatkozta Bocsó Imre, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke.

Az ágazat dinamikus fejlődése a szakképzések módosítását is indokolttá tenné, mondják a hozzáértők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!