2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Már nem csak a diplomásoknak áll a világ

2016. április 16., szombat 10:52, frissítve: szombat 11:30

Több száz szakmát kipróbálhattak azok a fiatalok a szakmák éjszakáján, akik ellátogattak a közel 4000 helyszín valamelyikére. A kormány számára kiemelten fontos a szakképzés, hiszen változik a közfelfogás, ami szerint csak a diplomás emberek lehetnek értékesek, mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A Nemzetgazdasági Miniszter nyitotta meg a szakmák éjszakáját, ahol az érdeklődő fiatalok kipróbálhatták azokat a szakmákat, amelyekben később el akarnak helyezkedni. A diákok egyébként nyáron egy-egy cégnél töltik a szakmai gyakorlatukat – ám sokan a túlzott adminisztrációra panaszkodnak.

„Még április közepét írjuk. A feladat az is a szakképzési rendszerben, hogy összegyűjtsük, hogy mi az, amit jobban kéne csinálni, mint a korábbi években. Amennyiben a nyári szakképzés, foglalkoztatás, gyakorlati idő eltöltése túlságosan sok papírmunkával jár, akkor ezt csökkenteni fogjuk” – ígérte Varga Mihály.

A kormány évek óta elkötelezett a szakképzés fejlesztésében, az Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola is komoly felújításon esett át. „Az iskola is ilyen szerencsés, de én úgy érzem, hogy a szakképzés is fontos lett ma Magyarországon, hiszen nemcsak ez az egy ilyen központ épült, hanem az elmúlt időben több iskolában is hasonló felújításokat tudtak megtenni” – nyilatkozta Doszpod Andor, a szakiskola gyakorlati oktatásvezetője.

Az iskolában több, hagyományos esztergagépet is kipróbálhattak az érdeklődők, hogy elkészüljön a már végzett tanulók segítségével a megadott – általában egyedi – tárgy. „Fortélya az elég sok van igazából, megmondom őszintén. Tehát tanulni elég sokat lehet róla, meg elég sok idő kell, hogy megtanulja az ember, itt, a suliban két évig tanuljuk, de nem mindent tanul meg az ember az iskolában, inkább az életben lehet megtanulni nagyon” – mondta Szoboszlai Máté, az Öveges diákja.

Akihez közelebb áll a programozás, mint a finommechanikai munka, annak is van megfelelő életpálya, ezeket a gépeket inkább a sorozatgyártásban használják. „Míg a hagyományos esztergagépet kézzel irányítjuk, addig a CNC-gépeket programok vezérlik, tehát előre meg kell adni a programot, koordinátákat, fordulatszám, előtolás és a többi, és a gép fogja irányítani a kést” – magyarázta Antal István, a Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola diákja.

A szakmák éjszakáján 300 helyszínen összesen 4000 programon vehettek részt az érdeklődő fiatalok, több száz közoktatásban tanulható szakmát kipróbálva.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!