2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Szabadkereskedelmi megállapodást köt Japán és az unió

2017. július 6., csütörtök 13:12, frissítve: csütörtök 17:25

Aláírták a szabadkereskedelmi egyezményről szóló megállapodást az Európai Unió és Japán között. A japán cégeknek, autógyáraknak, eddig 10 százalék büntetővámot kellett fizetni az EU-n kívül gyártott termékek forgalmazásáért. Most ezt is eltörlik és egyszerűsítik a japán cégek részvételét az európai közbeszerzéseken.

A következő években a kereskedelem és a szolgáltatások területén fokozatosan megszűnnek azok a vámok, amelyek terhelték az Európai Unió és Japán közötti kereskedelmet. Az autóiparban például hétéves átmeneti időszak következik, egyes mezőgazdasági termékekre pedig kvótákat határoznak meg. Az Európai Tanács elnöke szerint ez a megállapodás is bizonyítja, hogy a brexitet követően is komoly kereskedelmi partner az EU.

„Tudják, miért lehetséges ez a megállapodás? Mert nem csak a közös kereskedelmi érdekekről van szó. Mindenekelőtt a társadalmaink alapját képező közös értékekről van szó, s ez alatt a liberális demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot értem. Ez a közös értékek alapja, amelyet nemcsak tiszteletben tartunk, hanem amelyek mellett – a Stratégiai Partnerségi Megállapodással összhangban – elköteleztük magunkat, s ez segített hozzá a tárgyalások lezárásához. És ami a legfontosabb: senki sem veszített” – mondta Donald Tusk.

Az egyezmény része, hogy mindkét fél azonos, magas szintű szabványokat fog majd követni például a munkajog, a fogyasztó- és környezetvédelem terén.

„Nagy jelentőséget tulajdonítunk ennek a partnerségi megállapodásnak, mert ez egy fontos pillér a gazdasági növekedésünkben. Japán és az EU a tizenegyedik óráig folytatta a tárgyalásokat, és ma megerősítettük, hogy sikerült megegyeznünk a szabadkereskedelmi megállapodás alapelveiben” – nyilatkozta Abe Sinzó japán miniszterelnök.

Az EU már most évi 86 milliárd eurónyi árut szállít Japánba, ugyanakkor ezek után körülbelül egymilliárd euró vámot kénytelen fizetni. Arra számítanak, hogy a mezőgazdasági termékek exportja 180 százalékra nő.

AZ EU–Japán szabadkereskedelmi megállapodást várhatóan év végéig írják alá, jövőre léphet hatályba, azonban még minden tagállamnak ratifikálnia kell. Ami Magyarországot illeti, Magyarország a relatív nyertesek között lehet, hiszen jelentős mennyiségben exportálunk mezőgazdasági terméket Japánba, onnan pedig elsősorban műszaki cikkek érkeznek az országba. Immár majd vámmentesen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!