2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Súlyos a helyzet, egy kisvárosnyi informatikus hiányzik

2016. október 19., szerda 21:03, frissítve: szerda 21:05

Csaknem negyvenezerrel csökken évente az aktív, munkaképes korú lakosság száma. Emiatt egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint. A MÁV-nál rohamosan nő az átlagéletkor, informatikusból egy kisvárosnyi hiányzik, de a feldolgozó- és vendéglátóipar is egyre súlyosabb helyzetben van. A cégek a szakképzés erősítésével próbálnak lépni.

Zsivaj és hangosbemondó – a helyszín viszont nem egy pályaudvar, hanem a váci sportcsarnok, ahol pályaválasztási kiállítást rendeztek. A fiatalokra nagy szükség volna, úgy tudjuk, hogy a Magyar Államvasutaknál az átlagéletkor meghaladja az 56 évet, és már több mint ezer betöltetlen munkahely van, ami a közelgő nyugdíjazások miatt a többszörösére nőhet a következő években.

Tiéd a pálya! szlogennel hirdeti a MÁV a vasutaséletet, a társaság egyre intenzívebben toboroz. „Sokan nem tudnak arról a lehetőségről, hogy a vasútnál nemcsak kifejezett vasúti szakmákat lehet tanulni, hanem rengeteg kapcsolódó szakmát is. Például közlekedésautomatikai műszerész, ami itt, a váci iskolában is tanulható, illetőleg hídépítő technikusi képzés, illetve MÁV-Startnál jegyvizsgálóképzés” – árulta el Kiss Lúcia, a MÁV humánpolitikai szakértője.

A szakemberhiány az energiaiparban is érzékelhető, ennek kezeléséről ma Győrben egyeztettek piaci szereplők és képző cégek. A tervek szerint a diákok gyakorlatra mehetnek a cégekhez, így amire végeznek az iskolában, tapasztalatuk is lesz. Továbbá taneszközökkel és könyvekkel is segítik például a villanyszerelők képzését, mert belőlük is egyre kevesebb van.

„Nálunk 20-30 villanyszerelőt tudnánk azonnal felvenni, ennyi a napi, operatív hiányunk, illetve 10-15 mérnök kollégának tudnánk állást adni most. De ez várhatóan a következő években még emelkedni fog a nyugdíjazások miatt, ez a szám” – hangsúlyozta Torda Balázs, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. régióvezetője.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint a hiány általános, és szinte minden cég munkatársakat keres az országban. Rolek Ferenc a duális szakképzés bevezetését jó döntésnek tartja, de az csak a szakmunkáshiányon enyhíthet.

„Nagyon sürgősen váltani kellene arra, hogy a munkahely-támogató beruházások helyett sokkal inkább a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességét, hatékonyságát növelő beruházásokat kellene támogatni, ami nagymértékben csökkenthetné a munkaerőigényüket, ezzel a kereslet-kínálat kiegyensúlyozottabbá válik” – húzta alá Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

A munkaerőpiacról hiányzó emberek számát a becslések száz és kétszázezer közé teszik. Ami a másfél-kétszerese lehet a négy évvel ezelőttinek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!