2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Sokkolta a piacokat a brexit híre

,

2016. június 24., péntek 17:20, frissítve: péntek 17:43

A font értéke történelmi mélységekbe zuhant a brexittábor győzelme miatt. A brit valuta az eurót is magával ránthatja, míg a dollár, a frank és az arany ára növekedni fog. A vezető tőzsdeindexek Ázsiában és Európában is esnek.

A brit valuta vesszőfutása az ázsiai piacokon vette kezdetét. „Amint a népszavazás első részeredményei megérkeztek a kilépést pártolók előnyét mutatva, a piac meglepődött, és a kockázatok elkerülésére jent vásároltak, és fontot adtak el” – mondta Kanda Takuja tokiói pénzügyi elemző.

Aki tehette, próbált megszabadulni a brit valutától, ami 9 százalékos csökkenést eredményezett, s ezzel harminc éve nem látott mélységekbe taszították a fontot. A japán pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy szélsőséges kilengések várhatók a valutapiacon, amelynek stabilitása létfontosságú a globális növekedés számára.

A font gyengélkedése az eurót és a kisebb európai valutákat is magával ránthatja. A menedékdevizának tartott dollár, jen és frank viszont nyerhet, és növekedésnek indulhat az aranyár is. A kiszámíthatatlan mozgások azonban mindenkinek árthatnak a világgazdaságban.

A népszavazás nemcsak a devizapiacokat, de a vállalati papírok árfolyamát és a tőzsdeindexeket is lejtmenetbe taszította. „A brexit megérkezett. Hajnali négy órakor egy olyan szóval reagáltam a hírre, amelyet nem ismételhetek meg itt és most. Számomra rettenetes dolog, hogy Nagy-Britannia távozik az unióból, ezzel ugyanis a többi ország populista pártjai előtt is kinyitja az ajtót, amelyek ugyanazt akarják majd, mint a britek” – jelentette ki Robert Halver pénzügyi elemző.

A frankfurti DAX index 10 százalékot zuhant, s az összes európai tőzsde csökkenésben volt a nyitás után. A BNP Paribas francia befektetési bank előrejelzése szerint a térségbeli börzék 10-15 százalékkal gyengülhetnek a következő napokban. Péntek reggel jelentős, 5 százalék körüli mínuszt jeleztek a New York-i értéktőzsdék határidős indexén is.

„A piac összességében nagyon-nagyon negatívan éli meg a történteket, hiszen sok év után újból sikerült pofon vágnunk saját magunkat” – fogalmazott Mike Ingram pénzügyi elemző.

London hosszú távon is veszíthet, hiszen a City a világ egyik vezető pénzügyi központja, ahonnan most külföldi bankárok és brókerek költöznek át Frankfurtba.

Stabil a magyar gazdaság, nem kell aggódni

A brexit magyar gazdaságot érintő hatásai nemzetközi összehasonlításban nem kiugró mértékűek a Magyar Nemzeti Bank szerint. Az intézmény közleményében azt írja: az, hogy pontosan milyen hatása lesz az Egyesült Királyság unióból való kilépésének, csak az erről szóló tárgyalások után fog kiderülni.

A jegybank szerint a magyar gazdaság stabil, emellett folyamatosan figyelik a piaci fejleményeket, és ha szükséges, közbelépnek a stabilitás megőrzéséért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!