2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Sokkolhatja a piacokat, ha Trump elnök lesz

2016. november 8., kedd 07:51, frissítve: kedd 14:01

A brexithez hasonló reakciókat válthat ki Donald Trump megválasztása. Emelkedő indexekkel indult az amerikai tőzsde. Itthon olcsóbb lesz a benzin és erősödött a forint. Olvassa el gazdasági híreinket!

Rezsicsökkentés
Leállt a kormányzati terjeszkedés az energiaszektorban, és ez a 2018-as országgyűlési választást megelőző időszakig várhatóan így is marad. A Magyar Nemzetnek iparági szakértők azt mondták: a korábban ígért állami kivásárlás ellenére idén már szinte biztosan nem lépnek az energiapiacra, így a dél-alföldi áramszolgáltató, és a francia tulajdonosi hátterű ÖDF Démász sem kerül állami tulajdonba. Korábban Lázár János kancelláriaminiszter is arról beszélt, hogy ebben a kormányciklusban nem valósulnak meg az ezermilliárd forintos felvásárlások.

Kiskereskedelem
Öt százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint a benzinkutak forgalma csaknem 8, az élelmiszerboltoké 4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteké pedig 5 és fél százalékkal emelkedett. A fogyasztást elsősorban a reálkeresetek gyors növekedése pörgeti.

Benzin
Olcsóbb lesz a tankolás szerdától. A Mol 7 forinttal csökkenti a 95-ös benzin, 9 forinttal pedig a gázolaj literenkénti árát. A benzin átlagára 340-341, a gázolajé pedig 352-353 forint lesz. Az autósok a kutaknál akár 25 forintos különbséget is tapasztalhatnak.

HSBC
86 százalékot zuhant a legnagyobb európai bank profitja. Az HSBC nyeresége az egy évvel korábbi több mint 6 milliárd dollárról 843 millió dollárra esett vissza a harmadik negyedévben. A Londonban és Hongkongban jegyzett bank a szerkezetátalakítás és a létszámleépítés költségeivel, továbbá a brazil leánybankja eladása miatti veszteséggel magyarázta az eredmény romlását.

Trump
Sokkolhatja a piacokat, ha Donald Trumpot választják meg amerikai elnöknek. A Capital Economics londoni gazdasági elemzői szerint a republikánus jelölt győzelme esetén a brexithez hasonló reakcióra lehetne számítani a pénzpiacokon. A pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői azt sem zárják ki, hogy hosszú távú recessziót okozhat Trump győzelme.

Amerikai tőzsde
Egy nappal az elnökválasztás előtt erősen emelkedő indexekkel indult a kereskedés a New York-i tőzsdéken. A vezető iparvállalatok Dow Jones indexe 1,44 százalékkal, a technológiai részvények indexe pedig 1,6 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben. Az emelkedés mögött elemzők szerint az áll, hogy az FBI bejelentette, mégsem indít nyomozást Hillary Clinton ellen e-mail-ügye miatt.

Pluszban zárt a BUX
A budapesti értéktőzsde részvényindexe több mint 1 százalékos emelkedéssel, 30,353 ponton fejezte be a kereskedést. A vezető részvények nyereséggel zártak.

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben
A közös uniós devizát a 305-ös szinten jegyezték, a svájci frankot 283, a dollárt 277 forintért adták a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!