Gazdasági hírek

Rossz a módszer

SZA, 2017. április 19., szerda 08:24, frissítve: szerda 08:38
Hiába teremt ötszáz új munkahelyet egy indiai cég, a szakértő szerint stratégiát kellene váltani ahhoz, hogy hazajöjjenek a fiatalok.

Munkahelyteremtés

Ötszáz munkahelyet hoz létre és új irodaterülettel bővíti kapacitását az indiai Tata Budapesten. Ezzel a vállalat létszáma eléri majd az ezernyolcszáz főt. Az avatón a külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: óriási verseny van Európában a beruházásokért. A nagy, csúcstechnológiát képviselő ázsiai vállalatokért küzd Nyugat- és Közép-Európa is. Szijjártó Péter szerint az autó-, az élelmiszer-, és a vízipar területén is egyre szorosabb az együttműködés India és Magyarország között.

„Magyarországon – az autóipart követően – a szolgáltató szektorok világában érkezik a legtöbb beruházás hazánkba. Most már évek óta egyértelmű ez a tendencia, immáron száztíz ilyen szolgáltató központ működik Magyarországon, amelyek összességében negyvenkétezer embernek adnak munkát, és alapvetően a jól képzett, több nyelvet beszélő „Y” generációhoz tartozó fiatalok számára, akik egyébként 1980 után születtek” – nyilatkozta a külügyminiszter.

 

Fiatalok

A cégek tudnák hazacsábítani a jelenleg több mint tízezer, külföldön tanuló magyar diákot – egy oktatási központ vezetője szerint. Lévai Balázs azt mondja, mivel a tanulókat a szakmai lehetőségek tartják kinn, a cégeknek kellene stratégiát váltaniuk. Az akadémia egyik friss, nem reprezentatív felmérése szerint a fiatalok harmada nem is akar hazajönni.

„Fontos még, hogy jobban figyelembe vegyék a magyar cégek az ilyen „Y” generációs munkavállalási attitűdöket, amik a külföldön tanuló diákoknál még erősebben megvannak. Tehát mondjuk egy kreatív feladat kicsit mást jelent egy külföldön végzett diáknak, mint egy itthoninak. Illetve utolsóként pedig nagyon fontos lenne az is, hogy egy kicsit a szakorientáltságtól eltávolodjanak a magyar HR-esek, tehát attól, ha valaki külföldön egy bölcsész szakon végzett, az nem jelenti azt, hogy akkor ő egy bármilyen gazdasági témákkal foglalkozó cégnél mondjuk nem lenne jó munkavállaló” – véli Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezető igazgatója.

 

Kórházak

Negyvenmilliárd forintból rendezné az egészségügyi dolgozók bérét az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kormánypárti Magyar Idők szerint az érintett államtitkárság már elkészítette az ápolókra, az orvosokra, a gyógyszerészekre és más dolgozókra vonatkozó javaslatot. A lap azt írja, arra is javaslatot tesznek a kormánynak, hogy a bérmegállapodás ágazati legyen, tehát attól függetlenül is megkapja mindenki, hogy a munkahelyüknek ki a fenntartója.

 

BUX

Mínuszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, 0,3 százalékos csökkenéssel, 32 521 ponton fejezte be a keddi kereskedést.

 

Forint

Stagnál a forint, az euró a 313-as szint körül járt. A svájci frankot 293, az amerikai dollárt 292 forinton jegyezték tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés