Gazdasági hírek

Rendezné a devizahitelesek ügyét a Jobbik

SZA, 2017. április 14., péntek 07:44, frissítve: péntek 08:18
A párt börtönbe záratná a devizahiteles rendezés felelőseit, meglendült az építőipar, tovább gyengült a forint.

Bankok kontra hitelesek

Börtönbe záratná a devizahiteles rendezés felelőseit, és valós tárgyalásra kényszerítené a bankokat az érintettekkel a Jobbik. A párt alelnöke azt mondta: olyan javaslatcsomagon dolgoznak, amellyel a hitelkárosultak helyzete rendeződne. Z. Kárpát Dániel szerint erre azért van szükség, mert a kormány már nem tesz semmit a bajban maradtakért.  Z. Kárpát Dániel azt ígérte: kormányra kerülésük esetén, felvételkori árfolyamon kell majd elszámolni az adósoknak a korábbi devizahiteleket.

„Hogyha valaki 165 forinton vette fel az úgynevezett hitelét, és neki ezt 256 forinton, piaci árfolyamon forintosította a Fidesz–KDNP, akkor két következmény következzen ebből. Az egyik az, hogy felvételkori árfolyamon váltsuk vissza ezeket, tehát, ha 165 forinton vette fel, akkor 165 forinton készüljön az elszámolási törvény. A másik következmény, amihez ragaszkodom, az pedig a felelősök elszámoltatása, tehát kerüljön a vádlottak padjára mindenki, aki csalárd módon hozzájárult a magyar állampolgárokat kifosztó gépezet működtetéséhez” – nyilatkozta a képviselő.

 

Építőipar

Meglendült az építőipar. Az idén februárban 15 százalékot nőtt a brutálisan rossz tavalyi mutatóhoz képest, és a szerződésállomány is felduzzadt. A KSH legfrissebb adatai szerint leginkább az épületek és egyéb építmények építése húzta a termelést. Az egy évvel ezelőtti visszaeséshez képest az út- és vasútépítő vállalkozások termelése is emelkedett.

 

Használt autók

Lassult a használtautó-piac. Az egyik legnépszerűbb szakportál adatai azt mutatják, hogy közel kétéves bővülés után az idei év elején valamivel esett a forgalom, de 2016 elejéhez képest még így is harmadával nagyobb volt a gazdát cserélt autók összértéke. Ebben nagy szerepet játszott a kocsik árának növekedése is. A Használtautó.hu szerint azért kelnek el az autók magasabb áron, mert az olcsóbban behozott autókkal szemben egyre többen a belföldi kínálatot részesítik előnyben.

 

Élénkítés

Közel négyezer nyertes pályázóval írt alá szerződést a magyar kormány a vajdasági gazdaságélénkítési programjának keretében. Szijjártó Péter Szabadkán azt mondta: a kormány több mint 65 milliárd forintnyi hitelt és vissza nem térítendő támogatást nyújt a programban részt vevő határon túli vállalkozásoknak. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a 2016–2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik annak érdekében, hogy a fiatalok külföldre vándorlását megállítsák.

 

BUX

Erősödött a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 212,46 pontos emelkedéssel, 32 622 ponton zárt csütörtökön.

 

Forint

Tovább gyengült a forint, a közös uniós deviza szerda délután a 313-es szint felett jár. A svájci frankot 293, a dollárt 294 forinton jegyezték csütörtök délután a bankközi kereskedelemben.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés