2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

Gazdaság

Rendelet az import borok azonosíthatósága érdekében

Rendelet készül az import borok pontosabb azonosítása érdekében – jelentette be a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke a testület albizottságának rendkívüli ülése után. A javaslat érvényesítéséről már az őszi ülésszak megkezdése után azonnal dönthet a parlament. A bizottsági ülésen szóba került az idei szőlőtermés is. A gazdák szerint ugyanis a csapadékos, párás nyár tönkreteszi az őszi termést.

A Kökény család 13 hektáron, csaknem 30 éve termel szőlőt Ceglédbercelen. A családfő szerint az idei, esős nyár jelentősen rontja a termés minőségét. Az eső miatt sok helyen már a peronoszpóra és a lisztharmat is megtámadta a leveleket és a fürtöket, de a nedvesség a cukrosodást is lassítja. Borászok szerint csak akkor lehet jó az idei évjárat, ha meleg, száraz, napfényes hetek következnek, erre azonban kevés az esély. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke ennek ellenére nem számít jelentős károkra.

– A csapadékos időjárás szüret közben nem kedvez a szőlőnek, érési időszakban jobban szereti a szőlész, borász, ha nem esik az eső, hát ezzel együtt kell élni. Egy szerencsénk van, hogy a természet három héttel előbb indult, a korai fajták most már megértek, meg fognak érni, úgy néz ki, bízunk benne, hogy ez nem fog elhúzódni, ami kedvezőtlenül hatna a minőségre – mondta Frittmann János.

Nemcsak az idei szőlő minősége, hanem az abból készült borok nyomonkövethetősége is kiemelt téma volt a mezőgazdasági bizottság illetékes albizottságának rendkívüli ülésén. Szakmaközi szervezetek javaslatára ősszel a parlament elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely az egyszerű kategóriájú, asztali borok számára kötelezővé tenné egy úgynevezett tanúsító védjegy használatát. „Ez egy jelentős lépés lenne, hiszen innentől kezdve tételesen nyomonkövethető a termék, mi több egy tanúsító védjegy kiadását ellentételezéshez lehet kötni, azaz ezt konkrét forintosított összegért lehet esetleg kiadni” – közölte Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke.

Idén nyáron egyszer már szigorodtak a borok forgalmazására vonatkozó szabályok. Egy kormányrendelet ugyanis az import borok forgalomba hozatali eljárásának idejét 15 napról 90-re növelte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!