2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

„Rejtély, mi történt abban a néhány hétben”

2017. október 13., péntek 11:30, frissítve: péntek 12:49

A történelmi értékek megőrzését, és a gazdaság erősítését célozza a mezőhegyesi ménesbirtok és tangazdaság. A korábban privatizált, majd ismét államosított mezőgazdasági vállalkozásba a kormány milliárdokat fektet. A ménesbirtok egy szarvasmarhateleppel, és takarmánynövények betakarítására alkalmas ipari beruházással bővül.

A jelenleg állami kézben lévő mezőhegyesi, 250 éve alapított gazdaság leginkább lótenyésztéséről ismert. A ménesbirtokot azonban mással is foglalkozik. „10 ezer hektáron gazdálkodunk. Ebből 8000 hektár szántóterület, és ennek a legnagyobb részben ugye vetőmagaratás folyik, ez alapvetően eredményes gazdálkodást feltételez. Vannak olyan tényezők, olyan feladatok, amik nem profitorientáltak, ennek ellenére eredményes gazdálkodásra számítunk ebben az évben, és hosszú távon is” – mondta a Hír TV-nek Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A tangazdaság központi ménesudvarában az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága tartotta kihelyezett ülését. Ezen a résztvevők beszámoltak a ménesbirtok fejlesztéseiről is. A birtokot, és a hozzá tartozó egységeket 2004-ben privatizálta az MSZP-kormány. Miután a működtető cég földbérleti szerződései lejártak, tulajdonosait kártalanították, és tavaly újra államosították azt. A történteket a bizottság jobbikos alelnöke idézte fel.

– A mai napig nem sikerült megfejtenem, hogy mi történt abban a néhány hétben, miközben eladták a földeket, majd reprivatizáció történt. Hogy az alatt a néhány hét alatt világosodott meg a kormányzat azzal kapcsolatban, hogy…
– Államosítás történt, nem privatizáció. Tehát a magánszemélyektől vissza lett vásárolva…
– Amit önök eladtak néhány héttel korábban magánszemélyeknek – fogalmazott Magyar Zoltán.

A gazdaság többek között egy új ipari és szarvasmarhatelep építését tervezi. Az új struktúra kidolgozásáért Farkas Sándor fideszes kormánybiztos felel.

„Erre kell egy támogatással, egy egyszeri tőkeemeléssel, a magyar államnak, mivel ezt megvásárolta, 100 százalékos állami tulajdonban van, ezt úgymond fel kell tőkésíteni, és aztán hosszú távon ki fogja forogni magát. Megtérüléseket számolunk, de vannak olyan fejlesztések, ahol nem is a megtérüléseket kell számolni, hanem azt, hogy a következő évben a biztonságos termelésnek az alapvető feltételeit tudjuk-e biztosítani” – nyilatkozta Farkas Sándor, a bizottság alelnöke.

Az új fejlesztésekre nagyságrendileg tízmilliárd forintot fordítanak majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!