2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Rejtély, hova került több ezer Erzsébet-utalvány

2017. március 3., péntek 07:56, frissítve: péntek 10:21

Tizenegyezer esetben nem tudni, eljutott-e az illetékeshez a karácsonyi Erzsébet-utalvány, száz új munkahelyet teremt a Spar, válság alakult ki a könyvszakmában.

Fogorvosok

Nem ússzák meg a röghöz kötést a fogorvosok. A Magyar Nemzet birtokába került rendelettervezet szerint a jövőben csak azok vehetnének részt államilag támogatott rezidensképzésben, akik vállalják, hogy a szakvizsga megszerzése után teljes állásban legalább 3, részmunkaidőben pedig 6 évig államilag finanszírozott fogászatokon dolgoznak. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke szerint a fogorvosok a támogatás ellenére sem vállalják majd a röghöz kötést, inkább magánpraxisban dolgoznak, és az innen szerzett jövedelmükből könnyedén kifizetik majd a szakképzésük díját.

 

Utalványok

Rejtély, hova került több ezer Erzsébet-utalvány. Lázár János kancelláriaminiszter múlt héten azt mondta, 37 ezernél is több nyugdíjashoz nem jutott még el a kormány karácsonyi ajándéka. A Magyar Nemzet értesülése szerint több mint 11 ezer esetben megpróbálták újra eljuttatni az ajándéknak szánt támogatást, de nem tudni, hogy az végül megérkezett-e az érintettekhez. Korábban az ellenzéki pártok kifogásolták az ajándék utalványokat, inkább készpénzes támogatást vagy egyszeri nyugdíj-kiegészítést szerettek volna.

 

Spar

Száz új munkahelyet teremtett Érden az élelmiszerlánc. Az üzlet mintegy négymilliárd forintos beruházásában egy hétezer négyzetméteres bevásárlóközpont épült Érd-Parkvárosban. Az ügyvezető igazgató a Hír TV-nek azt mondta, annak ellenére, hogy a cég idén jelentős bérfejlesztést hajtott végre, még mindig nagyon nehéz jó munkaerőt találni a kereskedelemben.

„Ha viszont kitekintünk az egész cégre, igen, ez egy valós és komoly probléma, a tavalyi évben 40 százalék fluktuációnk volt, ami óriási szám, hiszen gyakran már a működtetést is nagyon megnehezíti ez az óriási szám. Amit tettünk ellene, az az, hogy idén egy jelentős bérfejlesztést hajtottunk végre, összesen 5,5 milliárd forinttal több jut 2017-ben munkabérekre, illetve bér jellegű kiadásokra, és nagyon remélem, hogy ez a béremelés, ezek a számok ezt a folyamatot megfékezik” – mondta el Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Könyvek

Könyvszakmai válság alakult ki az Alexandra-könyvesboltok bezárásával, ami a kiadókat és a nyomdákat érinti elsősorban – mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A testület ezért javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak, amellyel kezelnék a helyzetet. A szakemberek szerint a boltok bezárása 3 milliárd forintos kiesést okoz a piacnak.

„Egy hat pontból álló javaslatot fogunk a kormány elé terjeszteni és ezt Orbán Viktor miniszterelnökhöz el fogjuk juttatni. Én azt gondolom, hogy ebben a rendkívül feszült helyzetben kiadók tucatjai vagy éppen több mehetne tönkre, súlyosan sérülnek a nyomdák érdekei, és mindez 3-3,5 milliárd forintból megoldható lenne” – nyilatkozta Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

 

BUX

Mínuszban zárt a BUX, a budapesti értéktőzsde részvényindexe csaknem 1 százalékos csökkenéssel 33 155 ponton fejezte be a kereskedést. A vezető részvények vesztettek értékeikből.

 

Forint

Gyengült a forint az euróval szemben, a közös uniós devizát a 309-es szinten jegyezték, a svájci frankot 290, a dollárt 294 forintért adták a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!