2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Pörög a prémium üzemanyag, a 98-as eltűnhet

2016. július 21., csütörtök 15:41, frissítve: péntek 14:57

Az alacsony áraknak köszönhetően nőtt az üzemanyag-fogyasztás az elmúlt egy évben, a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint. Az érdekképviselet arra számít, hogy az olajár rövid távon nem emelkedik érdemben.

„Max Motiont szoktam tankolni, ez nagyon jó, jó a motornak, mert külön adalék van benne, és ritkábban dugul el tőle” – prémium üzemanyagot szokott a kocsiba tölteni a Hír TV által megkérdezett egyik budapesti autós. Az ilyen üzemanyagok 20-30 forinttal drágábbak a hagyományosnál, mégis egyre keresettebbek. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint 37 százalékkal nőtt a magas minőségűként reklámozott prémium termékek forgalma.

A benzin átlagára jelenleg 330, a gázolajé pedig 332 Ft. Tavaly ilyenkor a 95-ös benzin ötven, míg a gázolaj 30 forinttal került többe. „Az értékesítés növekedési trendje, ami már az elmúlt évben tapasztalható volt, nem változott, mértéke kis mértékben, de az összesített adatokon látszik, hogy az első félévben az előző év azonos időszakára vetített a motorbenzin értékesítés majdnem 5 százalékkal, a gázolaj értékesítése az idén is 7 százalékkal erősödött a töltőállomásokon. Összességében az üzemanyagok teljes értékesítését tekintve is 6 százalékos növekedést tapasztaltak a MÁSZ üzemanyag értékesítéssel foglalkozó tagvállalataink” – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Az érdekképviselet arra számít, hogy az üzemanyagárak rövid távon nem emelkednek. „A jelenlegi árszínvonal azt gondolom, hogy kis mértékben talán emelkedhet, de jelentős mértékben rövid távon biztosan nem. A középtáv, mondjuk az elkövetkező egy-két évre nézzük, itt már nagyobb a bizonytalanság a bármiféle előrejelzésnek, mondjuk bizonyos emelkedés talán látszik, de az úgynevezett 100 dolláros álom, ami korábban ugye azért valóság is volt pár évvel ezelőtt, az azért távolinak tűnik. Vagy talán vissza sem tér, nem lehet tudni, középtávon nem, másfél éven belül” – vélte Balogh Tibor, a MÁSZ alelnöke.

A 98-as benzin egy-két éven belül eltűnik a kínálatból a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!