2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Pénz nélkül vásárolgatna a Malév-utód

2017. szeptember 14., csütörtök 07:40, frissítve: csütörtök 07:49

Bár egy vasa sincs, több mint kétmilliárd forintot költene járművei fejlesztésére az állami tulajdonban lévő Malév-utód. A kormány a héten dönt a támogatásról. Az új járműveket rögtön tovább is passzolnák, mert a tevékenységet kiszerveznék egy magáncégnek. A társaságot tiltott állami támogatás gyanújával feljelentették az uniós bíróságon, mert a fejlesztésre kapott pénzt működésre költhette, ami ütközik az EU szabályaival.

Élelmiszeripari támogatás

Háromszázmilliárd forintnyi uniós pénzt kaphatnak a következő két évben az élelmiszeripar szereplői. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke egy lapinterjúban arról beszélt, kétszázmilliárdot a vidékfejlesztési programban részt vevő, élelmiszeriparba befektetni tervező mikro- és kisvállalkozások, illetve mezőgazdasági termelők kapnak, százmilliárd forintnyi támogatásra pedig a közepes méretű élelmiszeripari cégek pályázhatnak majd.

Fejlesztett a Coca-Cola

Kétmilliárd forintból bővített a Coca-Cola. A cég Dunaharasztiban húzta fel az ország legnagyobb élelmiszeripari raktárát. A több mint öt futballpálya méretű létesítmény harmincezernél több üzletet szolgál ki. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat telephelyén arról beszélt, hogy az országban lévő világmárkák befektetéseinek köszönhetően a magyar export idén elérheti a százmilliárd eurót.

„A Coca-Cola nagymértékben hozzájárul azon várakozásunk realitásához, hogy az idei esztendő végén a magyar gazdaságtörténetben először a magyar export elérheti a 100 milliárd eurót. Ilyen soha nem volt korábban, dacára annak, hogy 2015-ben és 2016-ban is exportrekordot értünk el a magyar gazdaságban. A tavalyi 93 milliárd euróhoz képest az idei első félévi adatok 9 százalékos bővülést mutatnak” – közölte a tárcavezető.

Ipari termelés

Az autógyárak nyári leállása fékezte a júliusi ipari termelést a KSH becslése szerint. A teljesítmény az előző hónaphoz viszonyítva több mint 4 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbihoz képest pedig mindössze 0,2 százalékkal bővült. A járműipar mellett a gyógyszer- és a vegyipar teljesítménye is elmaradt a tavaly júliusitól.

Üzemanyagárak

Péntektől olcsóbban lehet majd benzint tankolni. A Mol 3 forinttal mérsékli a 95-ös benzin árát, a gázolaj ára nem változik. A csökkentéssel a benzin literjéért átlagosan 353 forintot kérhetnek a kutaknál, a dízel átlagára 351 forint marad. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

BUX

Új történelmi csúcson zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 0,1 százalékos emelkedéssel, 38 119 ponton fejezte be a szerdai kereskedést.

Devizapiac

Egyhavi mélypontra bukott a forint. Az eurót a 308-as szinten jegyezték, a frankot 268, a dollárt 259 forintért adták tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!