2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sokan még a novemberi bérüket sem kapták meg

2015. december 19., szombat 21:32, frissítve: vasárnap 10:56

Továbbra is több havi bérrel tartozik az állam azoknak a pedagógusoknak, akik nem rendes munkaszerződéssel vállalnak munkát, állítja a szakszervezet. A szocialisták szerint már nem csak a hajléktalanok állnak sorba az ingyenkonyhán, hiszen a kormány egyre több ember kezét engedi el.

A szocialisták szerint a kormány magára hagyta az embereket, a baloldalnak pedig kötelessége segíteni a nehéz sorsú embereken. „Több százezer családnál késnek a fizetések. Például az oktatásügyben van olyan tanár, aki még a novemberi fizetését sem kapta meg, pedig december vége van. Itt vagyunk valóban karácsony előtt egy héttel, és az emberek nem jutottak hozzá a pénzükhöz. Én magam vetettem fel a parlamentben ezt a kérdést, akkor azt válaszolta Varga miniszter úr nekem, hogy én rémhíreket terjesztek” – mondta Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Hasonló választ kapott a szakszervezet is. „Ezt az információt kaptuk, hogy rémhírterjesztők vagyunk, tehát, hogy itt az égvilágon semmiféle csúszás nem történt” – fogalmazott Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a kormány szerződést szegett meg azzal, hogy több ezer közalkalmazott még mindig nem kapott bért, százezreknél pedig napokat csúszott az állam. „Eljutottunk odáig, hogy most ezeket folyósították, ugyanakkor még mindig tudunk olyan kollégáról, akik szerződésesek, óraadók, megbízási díjért dolgoznak, még nem kapták meg a fizetésüket. A novemberit sem, vagy onnan visszamenőleg több havit sem, ami semmiféleképpen sem elfogadható. Itt komoly szerződésszegésről van szó” – tette hozzá az elnök. Mendrey László szerint a kifizetésekre ráadásul felhasználták a vis maior keretet, ami arra utalhat, hogy nem az informatikai átállás okozott problémát, hanem elfogyott az oktatásra szánt pénz. Az államkincstár korábban azt közölte, időben megtörténtek az átutalások.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!