2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Munkahelyek kerülhetnek veszélybe

2015. október 3., szombat 20:41, frissítve: hétfő 06:39

A második Orbán-kormány ígéretét nullázta le a kancelláriaminiszter. Lázár János a napokban jelentette be, hogy az állam nem ad uniós pénzt lakossági ingatlanok hőszigetelésére. Az Energiaklub társelnöke abban bízik, hogy a Miniszterelnökség vezetője tévesen fogalmazott. A Magyar Energia Hatékonysági Intézet szerint munkahelyek tízezrei kerülnek veszélybe.

A panelszigetelés a rezsicsökkentés egyik módja. Várhatóan sokan felhagynak vele a következő években, pedig 30-40 százalékkal csökkenthető így a fűtésszámla. A kancelláriaminiszter egy gazdasági konferencián közölte, hogy 2020-ig a kormány nem ad uniós pénzt lakossági energiakorszerűsítési programra. „Az energetikai korszerűsítéseket pontosan a bürokráciacsökkentés, az állam dologi kiadásainak csökkentése érdekében azt az állami intézményeken kell kezdeni. Tehát európai uniós pénzből lakossági energiakorszerűsítési program nem lesz” – mondta Lázár János.

Az Energiaklub társelnöke szerint Lázár János szavai ellentétesek a kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégiával, amelyben hangsúlyos szerepet kap a lakossági energiakorszerűsítés. „Ezeket a terveket, az operatív programokban meghatározott célszámokat nem lehet az Európai Unió támogatása, beleegyezése nélkül megváltoztatni, hiszen ez egy közös megállapodás, ami létrejött a kormány és az Európai Unió között arról, hogy ezeket a pénzeket lakossági vissza nem térítendő energiahatékonysági beruházásokra fogjuk költeni” – fogalmazott Bart István, az Energiaklub társelnöke.

A kis- és középvállalkozásoknál munkahelyek tízezrei kerülnek veszélybe, ha a magántulajdonú ingatlanok hőszigetelése visszaesik – szögezte le a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója. „Évi 40 ezer otthonnak a felújításával – ami körülbelül 100 ezer embert érint – 40-45 ezer munkahely jön tartósan létre. Akár évi 70 milliárd forinttal nő a költségvetési többlete a gazdaságnak. És ez egy olyan jelentős potenciált jelent, amit nem szabad elengedni” – nyilatkozta Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet programigazgatója.

A panelházak szigetelési költségeinek felét állta az állam. „Hogyha nem lesz vissza nem térítendő támogatás, akkor nem lesz felújítás. Azt biztos nem fogja tudni kifizetni a lakóközösség. Egymillió forintot kellene most lakásonként, úgy kétmillió forintot kell összeszednie valahonnan. Egymillió forintot sem volt könnyű megértetni azokkal a társasházakkal, amelyek indultak a pályázaton” – hangsúlyozta a Társasházkezelők Országos Egyesületének elnökhelyettese, Péter György.

A második Orbán-kormány még a panelfelújítási program folytatását ígérte. 2013 decemberében jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy 380 ezer panellakást korszerűsítenek uniós pénzből 2020-ig. Abban a programban nemcsak a szigetelés és az ablakcsere, hanem az épületgépészet felújítása is szerepelt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!