2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Gazdaság

Panaszkönyv: elvéreztek a pálinkák a bevizsgálás során

Az egészségügyi határérték feletti metil-alkoholt tartalmazott az egyik, Panaszkönyv című műsorunk által bevizsgáltatott pálinka. A hatósági vizsgálat indult az ügyben. A hat vizsgált szilvapálinka közül csak egyet találtak megfelelőnek a szakemberek.

Panaszkönyv című műsorunk összesen hat gyártó szilvapálinkáját vizsgáltatta be. A Wessling akkreditált laboratóriumában az italok metanol-, hidrogén-cianid-, réz-, és etil-karbamát tartalmát ellenőrizték, valamint érzékszervi vizsgálatot is végeztek. A szakemberek a minták közül összesen egyet találtak megfelelőnek. A Zwack termékében, az Óbester szilvapálinkában a jogszabály által meghatározott 1200 g/hl-nél jóval több, 1467 g/hl volt a metanol-, vagyis az erősen mérgező metil-alkohol-tartalom.

A Hír TV bejelentésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálatot indított. Ha az ő méréseiken is bebizonyosodik, hogy az ital nem felel meg a jogszabályoknak, a gyártónak a kereskedelmi forgalomból vissza kell hívnia az árut.

A gyártó közleményben reagált a Hír TV eredményeire. Levelükben azt írták: „rendszerükben minden termékkibocsátás visszakövethető, így ha a hibásnak tartott tétel gyártási azonosítóját megkapjuk, a minden gyártásból eltett elemmintával azt a hatóság segítségével össze tudjuk vetni. Amennyiben eltérést találunk a visszakövetés során a tételek között, korábbi tapasztalataink alapján valószínűsíthetjük, hogy ez csak utólag, a kereskedelmi terítés folyamán kerülhetett az üvegbe. Az ügy teljes körű feltárására és kivizsgálására a szükséges lépéseket megtesszük, az ügyben eljáró hatóságokkal a legmesszebbmenőkig együttműködünk.”

A hatósági vizsgálat hivatalos eredménye még nem készült el, a Hír TV stúdiójában a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese mégis úgy nyilatkozott, hogy a kritikus termék a méréseiken megfelelt a jogszabályi követelményeknek. „A forgalomban lévő jelzett pálinkatermékek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. A határértéket a laboratóriumunkban nem haladták meg egyik készítmény vizsgálása során sem a metanol” – közölte Barátossy Gábor, hozzátéve: további hatósági intézkedést így nem igényel.

A Hír TV átadta a Nébihnek az általa bevizsgáltatott pálinkát. A vizsgálatokon több termék a minőségi kritériumoknak nem felelt meg. Egyben kirívóan alacsony, mindössze 191 g/hl volt a metanoltartalom, ami feltételezhetően italhamisítást jelent. Két áruban az etil-karbamát-szint volt kifogásolható, amit noha még nem rögzít jogszabály, az EU-ban feltételezhetően 1 mg/l lesz majd a megengedett mérték. Mindkettőben 1,6 mg/l volt a rákkeltő anyag tartalma.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!