2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ötszáz új munkahelyet teremt a híres alapkezelő

2017. január 26., csütörtök 08:19, frissítve: csütörtök 11:35

Új innovációs központot nyit a BlackRock, emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, vegyesen teljesített a forint.

BlackRock

Budapesten nyit innovációs központot a világ legnagyobb alapkezelője. Az amerikai BlackRock beruházása ötszáz új munkahelyet teremt. Az új központban a többi közt az adatkezelési fejlesztését és a kreatív marketinggel foglalkozó funkciót végzik majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy a magyar kormány 280 millió forinttal támogatja az új munkatársak felvételét. A vállalat több mint 5000 milliárd dollárt kezel összesen, ez a magyar nemzeti össztermék több mint negyvenszerese.

„Egy új gazdasági korszakba lépünk azzal, hogy a technológiai fejlettség szintjének egy korábban elképzelhetetlen változatával találkozunk. És ebben az új gazdasági korszakban más szempontok döntenek az országok között, mint döntöttek eddig, és új szempontok alapján dől el, hogy ki sikeres és ki nem. És azt majd világosan látni lehet, hogy ebben az új gazdasági korszakban azok lehetnek sikeresek, akik képesek az olyan vállalatokat, mint a BlackRock meggyőzni arról, hogy az adott országban beruházzanak. Magyarul: olyan vállalatokat tudjanak vonzani, amelyek ezen új technológiai fejlettséget reprezentáló új gazdasági időszak zászlóshajói” – nyilatkozta Szijjártó.

 

Kiskereskedelem

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom novemberben – jelentette a központi statisztikai hivatal. A forgalom 4,5 százalékkal haladta meg tavaly novemberben az előző év azonos időszakát. Az élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

 

Német autópálya

Elfogadta a német kormány az autópályadíjról szóló javaslatot. A tervezet szerint a külföldi autósoknak kellene fizetniük a meghatározott környezetvédelmi kritériumok szerint. Az éves díj felső határa átszámítva negyvenezer forint lenne. A kezdeményezést Magyarország mellett több uniós tagállam is ellenzi, és Ausztria vezetésével szövetséget szerveznek a megakadályozására.

 

Energiaéhség

Harminc százalékkal növekszik majd az energiahordozók iránti globális kereslet a következő húsz évben – áll a British Petrol előrejelzésében. Az olajipari vállalat szerint a kőolaj, a földgáz és a szén továbbra is a globális gazdaság fő energiaforrásai maradnak, 2035-ben arányuk a globális energiafelhasználásban 75 százalék lesz.

 

BUX

Pluszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 117 pontos emelkedéssel, 32 807 ponton fejezte be szerdán a kereskedést.

 

Forint

Vegyesen teljesített a forint. Az euróval 310, a svájci frankkal és az amerikai dollárral 288 forint körül kereskedtek a bankközi devizapiacon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!