2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Országos jégesőelhárításon dolgoznak

2017. július 16., vasárnap 11:56, frissítve: vasárnap 11:56

Május elseje óta 42-szer sikerült megelőznie a jégkárokat a dél-dunántúli jégesőelhárítási szolgálatnak. Magyarország területének ma még csak egyharmadát védi jégelhárító-rendszer. A Nemzeti Agrárkamara jövőre országos lefedettséget biztosítana a gazdálkodóknak.

A talajgenerátoros jégesőelhárítás lényege, hogy riasztáskor egy szerkezettel ezüst-jodidot juttatnak a zivatarfelhőbe. A szemcsék roncsolják a jégszemeket, mire a földre jutnak vagy teljesen megsemmisülnek, vagy jóval kisebb darabokban érnek talajt. Dél-Dunántúl három megyéjében 141 generátor működik, május elseje óta 42 riasztásuk volt.

„Négy szektorra osztjuk a NEFLA-nak a területét, beavatkozási területét. Azt kell mondani, hogy a nyugati két szektor átlagban olyan harminc alkalommal üzemelt. Legtöbb alkalommal, harminchét alkalommal pedig a dél-keleti szektor. Az eddigi üzemórák olyan 120 és 150 óra között alakulnak” – magyarázta Nagy József meteorológus.

A kormány azt tervezi, hogy jövőre országos jégesőelhárítási hálózatot hoz létre. Ehhez a technikai feltételek mellett négy telephelyet kellene kialakítani, valamint 1000 embert betanítani.

„A vidékfejlesztési program tartalmazott vagy tartalmaz 1,8 milliárd forintot, amiből egy országos jégesőelhárítási rendszert lehet tulajdonképpen létrehozni. A Nemzeti Agrárkamara április 14-én beadta a pályázatot. Most a pályázat elbírálási időszak van tulajdonképpen. Tehát nekik megvan az a lehetőségük, hogy a mi módszerünket adaptálva egy országos jégesőelhárítás alakulhat ki” – tájékoztatott Huszár István, a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés igazgatója

Szakemberek szerint az országos elhárítás évi másfél milliárd forintból működhetne. A gazdáknak nem kellene külön fizetni a szolgáltatásért, a kamara a kárenyhítési alapból finanszírozná a rendszert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!