2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Óriásiak az eltérések a lakáspiacon

2017. július 4., kedd 07:29, frissítve: kedd 08:24

Győr-Moson-Sopron megyében 502 új lakás épült, Nógrádban csak négy. Budapest a középmezőnyben kapott helyet 1,2 lakással.

Ismeretek

A magyar fiatalok jelentős részének alig vannak pénzügyi ismeretei, többségük még az alapfogalmakkal sincs tisztában, ezt állapította meg a Magyar Nemzeti Bank kutatása. A megkérdezettek háromnegyede semmilyen pénzügyi oktatásban nem részesült iskolai évei során, pedig saját bevallása szerint erre szüksége lett volna.

„A felmérés eredményének a fő üzenete az, hogy a fiataloknak a többsége úgy érzi, hogy nem kellően tájékozott pénzügyekben. Különösen a 15–22 éves korosztályra jellemző ez, ahol mindössze a fiatalok egyharmada tekinti magát valamennyire tájékozottnak pénzügyekben, ugyanakkor közel 90%-uk nem ismeri a pénzügyi termékeket magabiztosan” – mondta el Palkó István, a Portfólió vezető elemzője.

 

Kapuk

Jövőre már elektronikus beléptetőkapukon ellenőrzi majd a BKK az érvényes bérleteket és jegyeket. A Világgazdaság azt írja, a nyár végén kezdik meg az elektronikus jegyek használatához szükséges beléptetőkapuk telepítését a fővárosban, elsőként a Deák Ferenc téren és a HÉV Közvágóhíd végállomásánál. A lap a Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása alapján azt írja, a műanyag BKK-kártya 2018-tól fokozatosan váltja majd ki a papírbérleteket és -jegyeket, ugyanakkor azok az utazási kártya elterjedéséig még forgalomban maradnak.

 

Ingatlanok

Hatalmasak a területi különbségek a lakáspiacon, írja a Magyar Hírlap az Ingatlan.comra hivatkozva. A portál szerint, például amíg Győr-Moson-Sopron megyében 502 új lakás épült, Nógrádban csak négy. Budapest a középmezőnyben kapott helyet 1,2 lakással (10 ezer lakosonként). A portál megjegyzi: a főváros viszonylag gyenge eredménye ugyanakkor várhatóan átmeneti, mert sok új lakás épül. A portál szerint idén országos szinten több mint 30 százalékkal nőtt a kereslet.

 

Ösztöndíjak

Általános a felháborodás az ösztöndíjak miatt az egyetemisták körében. A kormány múlt héten megjelent 2020-ig szóló stratégiai tervében ugyanis nincs szó arról, hogy emelnék a juttatásokat. Egy 4,5-es átlagot teljesítő diáknak átlagosan 13 ezer forint ösztöndíj jut egy hónapra. Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: bíznak abban, hogy tárgyalóasztalhoz ül velük az oktatási államtitkárság. Ha nem, akkor a tüntetéstől sem riadnak vissza.

 

BUX

Mínuszban zárt a BUX. A budapesti értéktőzsde részvényindexe csaknem másfél százalékos csökkenéssel, 34 780 ponton fejezte be a kereskedést. A vezető részvények többsége veszteséggel zárt.

 

Forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben, a közös uniós valutát a 308-as szinten jegyezték. A svájci frankot 282, a dollárt 271 forintért adták a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!