2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Orbán: Visszatérhetünk az igazi demokráciához

2016. november 10., csütörtök 18:45, frissítve: csütörtök 19:29

Adó- és járulékcsökkentést ígért a miniszterelnök az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank budapesti konferenciáján. Orbán Viktor arról beszélt, hogy Magyarországon véget ért az olcsó munkaerő korszaka. A béremelés fedezetét részben az államnak kell megteremtenie azzal, hogy csökkenti a munkára rakott közterheket.

A vártnál kisebb mértékű és rövid visszaeséssel reagált a nemzetközi piac Donald Trump győzelmére. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke szerint a hatás csak az új amerikai kormányprogram ismertetéséig marad.

„Várnunk kell még, és józan ítélet hoznunk. De azt gondolom, hogy ez a választási eredmény megmutatta nekünk, hogy sok olyan ember él, rengeteg országban, köztük az EBRD részvényes országokban is, akik elégedetlennek érzik magukat, mert úgy érzik, hogy valahogy cserbenhagyta őket a világgazdaság rendszere” – mondta a Hír TV-nek Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke.

A pénzintézet nemzetközi konferenciáján felszólaló magyar miniszterelnök is beszélt az amerikai választásról, Orbán Viktor úgy fogalmazott Donald Trump megválasztásával a nyugati civilizáció visszatérhet az igazi demokráciához.

„Annak a történelmi eseménynek a második napja, amikor a nyugati civilizáció, úgy tűnik, sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából. Meggyőződésem, hogy a nyugati kultúrának mindig jót tett, a nyugati gazdaságnak mindig jót tett, ha egy ideológiából sikerült magát kiszakítania, és vissza tudott térni a realitásokhoz. Úgy érzem, ennek a napjait éljük most, amit mi úgy hívunk, hogy liberal non-democracy, és amiben az életünk 20 elmúlt éve telt el. Ennek a korszaknak vége van, visszatérhetünk az igazi demokráciához” – jelentette ki Magyarország miniszterelnöke a konferencián.

Orbán Viktor adó- és járulékcsökkentést ígért, azt mondta, Magyarországon véget ért az olcsó munkaerő korszaka. A vállalkozásoknak és a politikának egyaránt tudomásul kell vennie – a kormányfő szerint –, hogy a volt szocialista országok munkavállalói egyre kevésbé hajlandóak a nyugatinál alacsonyabb fizetésért dolgozni.

„A költségvetésnek az adórendszeren keresztül egyre kevesebb forrást szabad csak kivonnia a gazdaságból, egyébként a kormány nem tud hozzájárulni a versenyképesség növekedéséhez. Ezért nekünk magyaroknak is tovább kell egyszerűsíteni a társasági adórendszerünket, a 19 százalékos kulcsot – mert van egy 10-es és egy 19-es – csökkentenünk kell, ez a gazdasági miniszter szép feladata a következő évekre nézve, meggyőződésem, hogy a személyi jövedelemadó kulcsait tovább kell csökkentenünk, és a munkáltatói járulék csökkentése sem kerülhető el, ha versenyképessé akarjuk tenni a vállalatainkat” – így a miniszterelnök.

Orbán Viktor nem tartja tragédiának a britek kilépését az unióból, szerinte a brexit egy nagy nemzet kísérlete arra, hogy másképpen tegye magát sikeressé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!