2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Orbán: Ukrajna nem egy probléma

2016. november 25., péntek 20:40

Magyarország és Ukrajna perspektivikus politikai kapcsolatai jelentős hátszelet biztosítanak a gazdasági együttműködés fejlesztéséhez – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Debrecenben, a magyar–ukrán gazdasági fórumon, amelyen az ukrán kormányfő is felszólalt. Négyszáz magyar és ukrán üzletember vett részt a gazdasági együttműködés bővítésére szervezett találkozón.

Ukrajnának meg kell adni a lehetőséget, hogy a szabadkereskedelmi egyezmény révén bekapcsolódjon Európa gazdaságába – jelentette ki a miniszterelnök a magyar–ukrán üzleti fórumon, ahol azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja Ukrajna stratégiai céljait, a többi közt a vízumkötelezettség eltörlését és az ország uniós tagságát.

„Nekünk ki kell állnunk amellett, hogy Ukrajnának középtávon az Európai Unió tagjává kell válnia, ha az ukrán nép is így gondolja. Mert az Európai Unió le fog maradni a világgazdasági versenyben, ha nem jut újabb és újabb erőforrásokhoz. Márpedig Ukrajna valójában nem egy probléma, hanem egy erőforrás” – emelte ki a magyar miniszterelnök.

Ukrajna Európa része, és az ukrán nép már korábban kifejezte, hogy az unióhoz akar tartozni – hangsúlyozta az ukrán kormányfő, aki arra is emlékeztetett, hogy csaknem 400 olyan rendeletet töröltek el, amely akadályozta volna a határon átívelő gazdasági együttműködés bővítését, a beruházások támogatására pedig külön szervezetet hoztak létre.

„A gépipar és az energetika területén, de sok más ágazatban is nagy gazdasági lehetőségek rejlenek, amelyek együttműködésen alapuló kiaknázásával mindkét ország még sikeresebb lehet” – emelte ki Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő a fórumon.

A debreceni találkozón négyszáz magyar és ukrán üzletember vett részt, akik megbeszéléseiken az együttműködési lehetőségeket vitathatták meg a mezőgazdaságtól az élelmiszer- és gyógyszeriparon át az információtechnológiai ágazatig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!