2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Orbán könnyítésről beszél, az emberek összeszakadnak a súly alatt

2017. szeptember 25., hétfő 20:44, frissítve: kedd 08:09

Bár a kormányfő a munkát terhelő adók folyamatos csökkentéséről beszél, az unió országai közül Magyarországon az egyik legmagasabb az adóterhelés. Ez leginkább a magyar kis és közepes vállalkozásokat sújtja, mivel annak ellenére, hogy nemzetközi szinten alacsonyak a magyar nettó keresetek, a munkaadók nem tudnak többet fizetni dolgozóiknak a magas munkáltatói terhek miatt.

Rábólintott a Tesco a dolgozók követeléseire. A végleges megállapodás a jövő hét elején lesz, a multi azt ígéri, a kért mértékben emeli az induló bruttó béreket. A választások évében azonban a nettó is nőhet – legalábbis Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában ezt sejtette.

„Én annak a híve vagyok, hogy a munkát terhelő adókat folyamatosan csökkentsük, mert ez teszi hihetővé, hogy érdemes dolgozni és minél többet dolgozni, hiszen az állam arra biztat az alacsony adókulcsokkal is, hogy keressél minél több pénzt, ezért vagyok annak a híve, hogy inkább a pénz elköltésénél alkalmazzunk adót, ezért nagyobb Magyarországon az áfa, mint a jövedelemadó kulcsa, mert amikor az emberek elköltik a pénzt, akkor tud az állam biztosan bevételhez jutni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az adatok szerint azonban nem csak az áfa jelent jó bevételt az államkasszának. A munkára rakodó adóterhelés az OECD felmérése szerint Magyarországon 48 százalék. Ennél többet csak Belgiumban, Németországban és Ausztriában fizetnek. Ugyanis hiába csökken a személyi jövedelemadó, ha a munkáltatói költségek magasak.

„A nettó alacsony bérekhez ugyanakkor kapcsolódik egy nagyon magas bruttó bérköltség, és ez a mi problémánk. Ugye a vállalkozók arról panaszkodnak, hogy ezeket a terheket nehéz kifizetni, a munkavállalók meg arra panaszkodnak, alacsonyak a bérek nemzetközi összehasonlításban, és ez igazából azt is jelenti, hogy a magyar kis és közepes vállalkozósoknál, ahol a munkavállalók 70%-a dolgozik, egy helyben topogás van” – mondta a Hír TV-nek Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára.

A Hír TV-nek nyilatkozó adózási szakember szerint az adóterhek csökkentésének a legfőbb akadálya az egykulcsos adó. „Ha bevezetnék a 9%os SZJA-t az évi 4 millió forint alatt keresőknél, ez tulajdonképpen az átlagjövedelem alatt keresőkre vonatkozna. Évi 10 milliós jövedelem fölött keresőkre pedig felemelnék 30%-ra, akkor tulajdonképpen ennek még költségvetési vonzata sem lenne, és megoldaná azt, hogy az alacsony keresetűek kevesebb adót fizessenek” – így Angyal József okleveles adószakértő.

A havi bruttó bér alapján jelenleg a munkavállaló és a munkáltató összesen 57%-nyi járulékot fizet az államnak. Ebből 23 és fél % a munkáltató, 33 és fél % a munkavállaló terhe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!