2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Orbán elárulta, mikor érezheti magát biztonságban egy ország

2016. február 4., csütörtök 15:33, frissítve: csütörtök 20:33

Egy ország akkor érezheti magát biztonságban, ha jelentős nemzeti iparral rendelkezik – a miniszterelnök erről Tatabányán, a Graboplast új, luxus minőségű műpadlókat előállító gyárának avatásán beszélt. A beruházást az állam milliárdokkal támogatta.

Megkezdődött a termelés a Graboplast új, tatabányai gyárában. A győri központú vállalat több mint nyolcvan országba szállít sport- és járműpadlókat, bevételének 90 százaléka az exportpiacokról származik.  A most átadott, luxus műpadlókat gyártó üzem elindítása az első lépése egy 2017-ig tartó, csaknem 9 milliárdos fejlesztésnek.

„Folyamatos növekedésben vagyunk, mégis azt mondom, hogy 2008 után nagyon sok cég vagy ország nehéz helyzetbe került. Mi ezt az időszakot ma végérvényesen lezártuk. Mi azt gondoljuk, hogy már ma is egy siker a Graboplast, és örülünk annak, hogy önök részt vettek ebben a sikerben. De már tervezzük ennek a gyárnak az esetleges bővítését, vagy tervezünk egy új gyárat is, ami egyelőre csak a víziók szintjén, de tavaszra talán már a valóság szintjén van” – jegyezte meg Jancsó Péter, a Graboplast Zrt. elnök-vezérigazgatója a gyáravatón.

Az új gyárhoz a cég 3 milliárd forintos támogatást kapott a magyar államtól. Az átadáson a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a beruházás nem csak 120 új munkahelyet jelent. „Ez a pénz jó helyre került, és úgy gondoljuk, hogy ennek segítségével a Graboplast egy új lépést tehet annak érdekében, hogy egy magyar világmárkává nője ki magát. Ennek szellemében tárgyaltam a mostani átadást megelőzően Veress Tibor és Jancsó elnök urak társaságában. Arról tárgyaltunk, hogy hogyan folytathatnánk a Graboplast és a magyar kormány együttműködését. Úgy látjuk, hogy a cég előtt nagy célok vannak, nagy, komoly, iparpolitikai szempontból is értelmezhető távlati célok vannak a vállalat előtt, és több kérdésben elvi megállapodást is kötöttünk egymással” – közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, az iparpolitika a kormánynak nemzeti ügy, amelyet nem lehet pártalapon folytatni, majd hozzátette, hogy a következő években a magyar és az uniós forrásokkal 1200 milliárd forint nyílik meg a vállalkozások előtt. „Amikor jól mennek a dolgok, akkor a világgazdaság globális, amikor rosszul mennek, hirtelen lokálissá válik, ezért ha egy ország biztonságban akarja magát tudni, ha biztos lábakon akar állni, akkor jelentős nemzeti iparral kell rendelkeznie. Nem lehet egyszerűen csak nagy nemzetközi cégek éppen Magyarországra eső telephelye. Ezért Magyarországon a kormány a nemzeti tőkét, a nemzeti ipart eddig is támogatta, és a jövőben is támogatni fogja, különösképpen, ha olyan cégekről van szó, mint a Graboplast, amely exportképes magyar vállalat” – emelte ki a magyar kormányfő.

A Graboplast célja, hogy új termékeivel a speciális padlógyártók világpiacán növelje súlyát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!