Olimpiai hasonlattal élt Matolcsy

KK, 2012. augusztus 8., szerda 19:53, frissítve: péntek 14:47
Jó hírnek nevezte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt, hogy csökkent az államháztartás hiánya. Közben a kormány megkezdte a 2013-as büdzsé módosításainak előkészítését. Sajtóhírek szerint olyan javaslatot készítenek elő, amely alapján a Magyar Nemzeti Bankot – a korábbi elképzelésekkel ellentétben – mentesítenék a tranzakciós illeték megfizetése alól.

Egy héten belül elkészülhet a jövő évi költségvetés módosított változata. A szerdai kormányülésen is a részletekről egyeztettek a tárcavezetők a szabadságáról visszatérő Orbán Viktorral. Sajtóinformációk szerint a kormány azért kezdett el dolgozni a 2013-as költségvetés átalakításán, hogy ősszel az EU/IMF-hiteltárgyalások érdemben folytatódhassanak.

A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium már dolgozik egy olyan javaslaton, amely mentesítené a jegybankot a tranzakciós illeték megfizetése alól. Elemzők szerint az emiatt kieső 120 milliárd forintot kiadáscsökkentéssel lehetne előteremteni. A tárcavezetők egyelőre nem erősítették meg, hogy ilyen elképzés napirenden lenne.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden azt közölte, hogy csökkent az államháztartás hiánya és júliusban mintegy 80 milliárdos többlettel zárt az államkassza. Matolcsy egy olimpiai hasonlattal kommentálta az adatokat: „ez jó hír, mint az olimpián. Ma is nyertünk két érmet, már aranyérmet”. A leendő költségvetéssel kapcsolatban szűkszavúan annyit nyilatkozott a Hír TV-nek, hogy a kormány tartja a hiányt, és szerinte ez szintén jó hír lesz.

Matolcsy a büdzsé tervezetéről ennél többet nem árult el, de a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte, hogy augusztus 20-ig továbbítják a Költségvetési Tanácsnak a jövő évi büdzséhez benyújtott módosító javaslatok és az új adótörvények hatástanulmányait.

A szocialisták közben a kormányfőt kritizálják korábbi kijelentései miatt. Az MSZP egyúttal gyors megállapodást sürget a IMF-fel és a EU-val az ország pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés