2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Olimpia: nem meglepetés a budapesti visszalépés

2017. február 23., csütörtök 07:04, frissítve: csütörtök 12:45

A francia és az amerikai sajtó első reakciói szerint a „sportőrült” Orbán Viktor azután állt el az olimpia megrendezésétől, hogy megbeszélést folytatott a budapesti főpolgármesterrel és a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Egy Los Angeles-i lap szerint a budapesti bejelentés nem tekinthető meglepetésnek azt követően, hogy az utóbbi hetekben növekedett az ellenállás az olimpiai pályázattal szemben.

A Los Angeles Times az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva közölte, hogy Budapest visszalép a 2024-es olimpia megtartásától, és ezzel már csak Los Angeles és Párizs marad versenyben. A hírt az AP kérdésére megerősítette Kovács Zoltán kormányszóvivő is. A jelentés azt emeli ki, hogy a kormányzó Fidesz közlése szerint a döntés azért született, hogy elkerüljék Magyarország nemzetközi tekintélyvesztését, mert a javaslatnak nagyon kis esélye van a sikerre.

A Los Angeles Daily News arról ír, hogy Budapest visszalépésével kettőre csökkent a 2024-es olimpia megtartásáért versenyben lévő városok száma, ami újabb kellemetlen fejlemény a már egyébként is levitézlett Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára. A lap szerint a budapesti bejelentés nem tekinthető meglepetésnek azt követően, hogy az utóbbi hetekben növekedett az ellenállás az olimpiai pályázattal szemben. A Los Angeles Daily News megjegyzi, hogy 260 ezer aláírás gyűlt össze az olimpiával kapcsolatos népszavazás megtartásáért, és hozzáteszi, hogy a felmérések szerint a budapesti szavazók 56 százaléka, a magyar szavazók kétharmada ellenzi az olimpiai pályázatot.

A budapesti döntés bejelentésével egy újabb város szállt ki a 2024-es olimpiára pályázó városok közül – jegyezte meg beszámolójában az AFP, miután összejött az elegendő aláírás a népszavazás kikényszerítésére. A francia hírügynökség szerint Budapest visszalépését azután jelentették be, hogy a sportőrült Orbán, a pályázat nagy támogatója megbeszélést folytatott a budapesti főpolgármesterrel és a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Az AFP megjegyezte, hogy a párizsi olimpia szervezőbizottsága nem volt hajlandó kommentálni a magyar fővárosból érkezett híreket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!