2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„Öldöklő küzdelem zajlik a hasonló beruházásokért”

2016. április 29., péntek 17:15, frissítve: péntek 18:22

2018-ig 185 milliárd forintból fejleszti kecskeméti üzemét a Mercedes-autógyár. Első ütemben egy új, kompakt autók összeszerelésére alkalmas, csaknem százezer négyzetméteres karosszériaüzem épül meg 80 milliárd forintból. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a hasonló beruházásokért hatalmas a küzdelem a térségben, ezért a kormány adócsökkentéssel próbálja vonzóbbá tenni Magyarországot a gyártók számára.

Egy Mercedes kisautó is belekerült az időkapszulába az új karosszériaüzem alapkőletételén. 2018-ig a német autógyártó 185 milliárd forintból fejleszti tovább kecskeméti üzemét. A mostani beruházástól azt várják, hogy tovább erősödik a Mercedes helyzete a kompakt autók gyártásának piacán.

„Két hónapja gördült le az 500 ezredik autó a gyártósorról, messze meghaladva a tervezett darabszámot. A »Made in Kecskemét« mára elismert brand lett, köszönhetően az itteni csapatunknak. Eddig 320 milliárd forintot fektettünk az itteni gyártás megalapozásába és fejlesztésébe, most ezt bővítjük tovább egy 99 ezer négyzetméteres, új karosszériaüzemmel, amely a kompakt autók következő generációjának gyártását teszi lehetővé cégünk számára” – mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető elnöke.

A német autógyár már most is 4000 embernek ad munkát Kecskeméten, és 32 helyi vállalkozás tartozik a beszállítói közé. A város polgármestere szerint nyolc év munkájának köszönhető, hogy a nagyvállalatoknak is vonzó Kecskemét.

„Kitűztük azt a célt, hogy gazdasági és ipari központtá tesszük a városunkat, hogy munkát és boldogulást adjunk a kecskemétieknek. Csökkentettük az iparűzési adónkat, fejlesztési kötvényeket bocsátottunk ki, belekezdtünk a szakképzés átalakításába, majd pedig kitartó munkával elcsábítottuk a világ egyik legnagyobb autógyárát, amelyet sorra követnek más vállalkozások nem csak az autóipari szegmensben” – fogalmazott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a hasonló beruházásokért öldöklő küzdelem zajlik a térségben, ezért Magyarországnak a szakemberek képzését kell fejlesztenie és a munkavállalók mobilitását segítenie.

„Olyan vállalatok adóterheit kívánjuk csökkenteni, amelyek segítik munkavállalóik munkába járását, ezáltal növelik a munkaerő mobilitását, olyan vállalatok adóterhei fognak csökkenni, amelyek támogatják a munkavállalóik lakhatását és albérletét, s jelentősen csökkentjük azokat az adóterheket is, amelyek bérlakások vagy munkásszállók építése kapcsán merülnek fel. És jelentős adókönnyítések kerülnek a jövő évi adótörvénybe kutatás-fejlesztés tekintetében is” – emelte ki Szijjártó Péter.

Az új karosszériaüzem várhatóan 2018-ra készül majd el, az autógyár az összesen 185 milliárdos beruházás során a már meglévő üzemet is fejleszti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!