2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Olajtermékeket vásárolna Szaúd-Arábia

A szaúd-arábiai állami olajvállalat kereskedőháza olajtermékeket keres azonnali szállításra a piacokon a szaúdi olajlétesítmények ellen szombaton elkövetett támadások után - értesült a Reuters hírügynökség három kereskedelmi forrásból.

  • Olajtermékeket vásárolna Szaúd-Arábia

 

A sivatagi királyság a finomított olajtermékek jelentős vásárlójává lép elő annak nyomán, hogy a Saudi Aramco két jelentős nyersolaj-feldolgozó létesítménye elleni dróntámadások következtében az olajkitermelés kevesebb mint felére esett vissza. Az Aramco finomítási kapacitása legalább napi egymillió hordóval csökkent - derült ki az Energy Aspect nevű független energetikai tanácsadó vállalat vasárnap közölt elemzéséből.

A Saudi Aramco kereskedőháza, az Aramco Trading Company (ATC) gázolajat akar vásárolni azonnali szállításra nevük elhallgatását kérő brókerek közlése szerint. Úgy tudni, hogy a vállalat alacsony, legfeljebb 10 ppm (milliomod rész) kéntartalmú dízelolajat keres, egyelőre nem hivatalosan, hanem puhatolódzó magánbeszélgetések keretében. Állítólag két hajónyi rakományt keres az ATC, hogy teljesíteni tudja szeptemberre és októberre vállalt kötelezettségeit.

Az állami tulajdonú Saudi Aramco két nyersolaj-feldolgozó létesítménye elleni támadások következtében átmenetileg napi 5,7 millió hordóval csökken az olajkitermelés Szaúd-Arábiában, ami a globális kínálat mintegy 5 százalékának felel meg. A Reuters és a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint több hónapig is eltarthat az olajkitermelés teljes körű helyreállítása.

Augusztusban napi átlagban 9,78 millió hordó volt a szaúdi olajtermelés.

A legutolsó, júniusi adatok szerint Szaúd-Arábia nyersolajtartaléka 187,9 millió hordóra rúgott. Úgy tudni azonban, hogy nem tudnak napi kétmillió hordónál több olajat felszabadítani a tartalékból.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára hétfőn kora délután is 10 százalék körüli pluszban állt, bár a hétfői kereskedés első perceiben 20 százalék körüli nyereséget mutatott.

Délután fél kettőkor a legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 10,35 százalékos pluszban, 66,45 dolláron, a WTI pedig 9,32 százalékos nyereségben, 59,91 dolláron forgott. Eddigi napi csúcsán a Brentet 71,62 dolláron, a WTI-t pedig 63,47 dolláron jegyezték.

A Goldman Sachs nemzetközi befektetési bank előrejelzése szerint 75 dollár fölé emelkedhet a Brent hordónkénti ára, ha a szaúdi olajkitermelést nem tudják hat hét alatt helyreállítani.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!