2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

15 éve nem volt ilyen alacsony az olaj ára

2016. január 18., hétfő 20:50

Harminc dollár alatt az olaj ára. A világpiacon a nyersolaj majdnem feleannyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt, és kevesebb mint negyedébe az öt évvel ezelőtti árához képest. Az olaj árát eddig a túlzott kínálat és a kínai gazdaság lassulása húzta le, most viszont Irán újbóli, olajpiaci megjelenése járult hozzá az árak gyengüléséhez. Az olajárak mindenekelőtt az olajkitermelő országokat sújtják, az olajár visszaesése miatt a rubel is történelmi mélyponton van.

Naponta legalább félmillió hordóval több nyersolaj kerülhet a piacra az Irán elleni szankciók feloldása után. A túlkínálat majdnem másfél évtizedes mélypontra taszította az árat. Az ázsiai piacokon az Európában is irányadó Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára a lélektani határnak számító 30 dollár alá csúszott. „Több mint tizenöt éve nem tapasztaltunk ilyen alacsony olajárakat. Az állami költségvetések 70 dolláros hordónkénti olajárral számolnak. Ma azonban azt látjuk, hogy az olaj ára 30 dollár alatt van, de a nemzetközi pénzügyi intézetek várakozásai és az előrejelzései szerint még további 10 dolláros csökkenés sem kizárt, ami azt jelenti, hogy a sötétek a kilátások a közeljövőre való tekintettel” – mondta Nour Al Zoubu dubaji elemző.

Az olaj ára 2011 áprilisában érte el a történelmi csúcsot, akkor több mint 126 dollárt kértek egy hordóért. A világ egyik legnagyobb olajkitermelő országában, Oroszországban az árzuhanás alaposan meggyengítette a rubelt. „Valóban, hogyha az olaj tovább esik, akkor bekövetkezhet, hogy 80 rubelt is elkérnek a dollárért, ugyanakkor ha az olaj ára a 25 és 30 dolláros sávban marad, akkor stabilizálódhat a rubel árfolyama, talán valahol a jelenlegi szint közelében, rövid távon azonban lehet gyengébb is, éves átlagban azonban a jelenleginél magasabb értekre számítunk” – fogalmazott Dmitrij Polevoj, az ING Bank vezető elemzője.

Az orosz költségvetés bevételének csaknem a fele az energiahordozók eladásából származik. Az orosz pénzügyminiszter szerint az alacsony olajár miatt a bevétel 3 ezer milliárd rubellel, vagyis majdnem 40 milliárd dollárral marad el a tervezettől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!