2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Októberre térhet magához a baromfipiac

2017. július 19., szerda 07:42, frissítve: szerda 08:58

Komoly károkat okozott a madárinfluenza, több millió szárnyast kellett leölni.

Károk

Komoly károkat szenvedett a baromfipiac a madárinfluenza miatt. A termelőknek kifizetett kártérítés 15 milliárd forint körül van. A Baromfi Termék Tanács elnöke úgy véli, hogy az ágazat októberre bírja csak összeszedni magát. A Világgazdasággal Csorbai Attila ismertette: a vírus miatt majdnem 3 és fél millió, főként kacsát és libát kellett leölni. A szervezet kezdeményezte, hogy a kór távol tartása érdekében az illetékes hatóság kiemelten ellenőrizze a baromfitelepeket.

 

Kedvezmény

Mintegy 280 milliárd forint lesz idén a családi adókedvezmény – mondta a nemzetgazdasági miniszter a kormányközeli Magyar Időknek. Varga Mihály hozzátette: idén 1,1 millió dolgozó szülő érvényesít majd a gyermekei után kedvezményt. A tárcavezető úgy számol, hogy jövőre már 310 milliárd forint maradhat a családoknál.

 

Munkaerőhiány

Török, moldáv és ukrán dolgozók enyhítik a munkaerőhiányt egyes építőipari ágazatokban. A Magyar Nemzetnek az egyik érdekképviselet vezetője beszélt arról, hogy a külföldi vendégmunkások év eleje óta jelentek meg a szerkezetépítési szakmunkákban. Az építőipart jelentős munkaerőhiány sújtja a magyar szakmunkások elvándorlása miatt, de az ÉVOSZ elnöke szerint a kormánynak ezt a modernizáció támogatásával is kellene enyhíteni.

 

Árzuhanás

Tíz éve nem volt ilyen olcsó a kakaó. Tavaly még 3150 dollárba került egy tonna, idén májusra pedig 1800 dollárra esett. Egy árupiaci befektetésekkel foglalkozó cég az árzuhanást a túlkínálattal indokolta. A világ legnagyobb kakaófogyasztójának számító Kína ugyanis visszafogta az importját. Piaci elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a felhalmozódott mennyiség csökkenésével ismét drágulhat majd a csokoládé alapanyaga. Magyarországon évente 18 ezer tonna kakaó fogy, a júniusi adatok szerint az ára egy év alatt több mint másfél százalékkal csökkent.

 

Alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem módosították a jegybanki alapkamat mértékét. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ismét 0,9 százalékon hagyta az irányadó rátát és a kamatfolyosóhoz sem nyúlt. Az MNB szerint az alapkamatszint összhangban van az inflációs cél elérésével.

 

BUX

Mínuszban zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe több mint félszázalékos csökkenéssel, 35 904 ponton fejezte be a keddi kereskedést.

 

Deviza

Jó erőben a forint: az eurót a 306, a svájci frankot 277, az amerikai dollárt pedig 264 forintért adták tőzsdezáráskor a bankközi kereskedelemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!