2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

OECD: Nincs, aki dolgozzon

2017. március 20., hétfő 09:23, frissítve: hétfő 09:26

Nincs, aki dolgozzon, a keveset keresők helyzete pedig folyamatosan romlik – az OECD jelentése szerint. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb kiadványa mégis üdvözli a magyar kormány gazdaságpolitikai lépéseit, mert azok összhangban vannak a szervezet korábbi ajánlásaival. Most egyebek mellett azt javasolják: töröljék el a nők 2010-ben bevezetett korai nyugdíjazását.

„Tartós élelmiszerek, szétválogatjuk, külön tészta, rizs, liszt cukor, ezek a főbb csoportok” – gyűlnek a felajánlások az egyik egyházi segélyszervezet teherautójában. A Karitász minden évben élelmiszer-adományokat gyűjt a rászorulóknak a böjti időszakban.

„Ezen a vasárnapon kihirdetik a templomokban a miséken a gyűjtést, következő vasárnapig lehet gyűjteni, már ma is hoztak, de általában hétköznap jönnek és hétvégén fognak sokat hozni. Az elosztás úgy néz ki, hogy ezeket a szervezeteink csomagokká állítják össze, majd kiosztják a rászorulóknak. Tavaly 25 ezer ilyen csomagot állítottak össze és osztotta ki” – mondta Hatyka-Varga Attila projektmenedzser.

A segélyszervezet munkatársa azt mondja, minden csomagra van jelentkező. Az OECD legfrissebb jelentése szerint szükség is van az adományra, mert éppen a legszegényebbek helyzete romlott igazán Magyarországon 2005 és 2015 között. A kiadvány ugyanakkor dicséri a magyar gazdaságpolitikát. Igaz, a munkaerőhiányt aggasztónak látja.

A kormánypárt politikusa elutasítja az OECD megoldási javaslatát. Eszerint a nők korai nyugdíjazásának eltörlése lehet az egyik megoldás, amit a Fidesz a 2010-es kormányváltás után vezetett be.

„A nyugdíjrendszert fenntartható jelenlegi helyzetben ugye minden olyan lépést megtettünk... azok a magánnyugdíjpénztárak, melyek gyakorlatilag kizsebelték az embereket és a megtakarításaikat elvették, azokat rendeztük akkor, amikor kellett. Magyarországon folyamatosan biztosított a nyugdíjak reálértékének az emelése, ezt a kormány folyamatosan biztosítja” – így Németh Szilárd országgyűlési képviselő.

Az MSZP, akárcsak a Jobbik, a férfiakat sem dolgoztatná 40 évnél tovább. „Amikor a Magyar Szakszervezeti Szövetség aláírásgyűjtésbe kezdett a férfiak nyugdíjkorhatárának leszállításával kapcsolatban, akkor a magyar szocialista párt 30 ezer aláírással szállt be. Ezt a népszavazási kezdeményezést az Alkotmánybíróság meghekkelte akkor” – mondta a szocialisták sajtófőnöke.

A szegények helyzetét a járulékok csökkentésével javítaná a nemzetközi gazdasági szervezet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!