2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

500 helyett 80 ház – ígéret maradt az iskola is

2015. október 4., vasárnap 10:37, frissítve: hétfő 15:29

Ígéret maradt a bölcsőde és az iskola a fizetésképtelenné vált lakáshiteleseknek felhúzott ócsai lakóparkban. A Pest megyei település polgármestere Látótér című műsorunkban arról beszélt: nem bánja, hogy a 80 ház mellé nem épül újabb 420. 120 ezer olyan ingatlan van Magyarországon, amelynek törlesztőrészletét nem fizetik. Az adósok felének jelent megoldást a magáncsődvédelem és a Nemzeti Eszközkezelő.

2012 októberében az Ócsa határában lévő állami területen kezdték el a szociális lakópark építését. A lakásokra azok a devizahitelesek pályázhattak, akiknek a bank már elvitte a házát vagy kényszerértékesítésre kijelölte. A lakóparkra 500 családi házat terveztek, első ütemben 80 épült meg, 2,4 milliárd forintból. A programot azonban soha nem folytatták. A 40-80 négyzetméteres házak átlagára 30 millió volt. Első körben 588-an pályáztak, de csak 40 család felelt meg a szigorú követelményeknek.

A kulcsrakész házakat 2013 áprilisában adták át, akkor még a fű sem nőtt. Napjainkban viszont már más a helyzet. Offela János azt mondja, neki sikerült váltani. A mozgássérült férfi és családja az első lakók egyike. A bedőlt svájcifrankhitel és egy kényszeralbérlet után sem adta fel. Egy 60 nm-es, kétszobás lakásért most kevesebb mint 20 ezer forintot fizetnek havonta. Talán csak egy hibája van, 4 kilométerre van Ócsától. A kezdeti boldogság után a lakók találkoztak a problémákkal is, sokan azért nem tudnak harmadik műszakot vállalni, mert nem jutnak be a vonathoz.

A helyiek kérésére már többször módosították a buszmenetrendet, a járatokat pedig anyagi okokból nem lehet tovább sűríteni, de a korábbi 3 helyett így is 11 járat viszi a lakókat. A polgármester szerint bár igény volna rá, a lakóparkot nem bővítik, és iskola, bölcsőde sem épül itt. „Én nem hiszem, hogy ott épülni fog mostanában bármiféle intézmény. A kormányprogram szólt úgy, hogy amennyiben az 500 lakás megépül, akkor ott lesz bölcsőde, iskola. Mivel nem épült meg, sem az állam, az önkormányzat meg, ki kell mondanom, sajnos nem fog oda építeni ilyen intézményeket” – fogalmazott Bukodi Károly polgármester.

A szakértő azt mondja, nem éri meg bővíteni a lakóparkot, ez az állami segítségnyújtás ugyanis nem gazdaságos. „Utólag az látható, hogy ez a típusú megoldás volumenében nem tudott megoldást kínálni a fizetésképtelen adósok tömegének. Koncepció szinten, elméletileg lehetett volna egy jó megoldás, de láthatóan több nehézség is adódott a kivitelezés közben, ezért nem is akarta tovább erre vinni a kormány az adósok helyzetének támogatását” – nyilatkozta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Jelenleg 120 ezer olyan ingatlan van Magyarországon, amelynek törlesztőrészletét nem fizetik. Szakértők szerint azonban csak az adósok felének jelent megoldást a magáncsődvédelem és a Nemzeti Eszközkezelő. A többieknek marad a remény, hogy valamikor, valahogyan ők is kitörhetnek az adósságcsapdából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!