2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Nyugaton pénz nincs rá, keleten hozzá sem férnek

2016. április 8., péntek 20:34, frissítve: péntek 20:34

Az energiahatékonyság növelése a szegénység csökkentését segítené – lényegében erről szól az LMP európai uniós képviselőjének elképzelése. Meszerics Tamás jogalkotási indítványát a jövő héten tárgyalhatja az Európai Parlament. A 2008-as válság óta folyamatosan nő Európában a szegénységben élők száma. Ma minden hatodik európai polgár veszélyeztetett vagy már szegénységben él.

A szegénység fogalma már nem újdonság Európában. Az unión belüli érintettek száma nem egyértelmű, de sok becslés szerint 100 millió felett lehet a számuk. Őket nagyon súlyosan érinti a megfelelő fűtés hiánya és az energia korszerűtlen felhasználása.

„Az okozza, hogy ha valaki nem rendelkezik hozzáféréssel megfelelő energiamennyiséghez, ahhoz, hogy fűtse a lakását, vagy ahhoz, hogy világítson a lakásában. Meglepő módon Kelet-Európában ez azt is jelenti, hogy nagyon sokan vannak, akik egyáltalán nincsenek is rajta azokon az energiarendszereken, amiből ezt biztosítani tudnák. Nyugat-Európában nem elsősorban hozzáférési nehézség van, hanem nem elég a jövedelem ahhoz, hogy megfelelő szinten tudják a lakásokat fűteni, adott esetben vagy akár Dél-Európában hűteni” – mondja Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője.

A zöldpárti európai parlamenti képviselő azt mondja, bár az Európai Unió célja, hogy 2020-ig 20 millióval csökkentse a szegények számát, ez szélmalomharc, ugyanis közben a rezsiköltségek növekednek. Éppen ezért szerinte az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások használatára kellene nagyobb hangsúlyt helyezni.

„A hőszigetelés rendkívül fontos. A magyarországi lakásállomány 70 százaléka rosszul szigetelt. Ha ezt a problémát nem oldjuk meg, akkor 20 év, 30 év múlva is az energiaszegénységről beszélünk. Ugyanakkor, ahogy Keynes is mondta, »hosszú távon mind halottak vagyunk«. Ezen a télen is, vagy a jövő télen is ki kell fűtenünk a lakásokat, a jövő hónapban is ki kell fizetni a villanyszámlát, meg kell vizsgálni, hogy hogyan tud az állam segíteni ebben a rászoruló családoknak” – jegyezte meg Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

Az energiahatékonyság növelése nemcsak az egyes háztartásoknak jelentene megtakarítást az uniós képviselő szerint, hanem új munkahelyek létrejöttével is együtt járna. Meszerics Tamás jogalkotási indítványát április 14-én vitatja meg az Európai Parlament plenáris ülése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!