2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Nyilvános forrásból ollózták össze a kazah tanulmányt

2016. február 5., péntek 12:40, frissítve: szombat 10:47

Az interneten, ráadásul ingyen is elérhető tanulmányokból másoltak át több oldalt a földművelésügyi minisztérium, „kazah juhtenyésztésről” megrendelt értekezésébe. A minisztérium a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-től rendelte meg a tanulmányokat, a cég a Fazekas Sándor agrárminiszter barátjáé, Horváth Lászlóé.

„A lépfenében elhullott állatokat, azok szerv- és részmaradványait el kell égetni, vagy mészporral való fertőtlenítés után legalább 2 m mélyen kell elásni.”

„A bárányvérhas az újszülött bárányok vérömléses és fekélyes bélgyulladásával és nagyszámú elhullásával járó betegsége.”

„A tőgygyulladások okozói a különféle fakultatív kórokozó baktériumok és gombák.”

Mind a három mondat a Juhtenyésztési Alapismeretek című könyv 3. kötetében olvasható, ez a kötet taglalja 54 oldalon keresztül a juhbetegségeket. Szerzője Mucsi Imre hódmezővásárhelyi állatorvos, egyetemi oktató, a juhtenyésztés elismert szakértője. A könyvet uniós támogatással adta ki a hódmezővásárhelyi Tudás Alapítvány 2010-ben, az interneten bárki elolvashatja.

A három idézett mondat szerepel „Kazahsztán juhtenyésztésének fejlesztéséről” szóló tanulmányban is, amelybe Mucsi doktor könyvéből változtatás nélkül, egy az egyben emeltek át oldalakat. A tanulmányt a Földművelésügyi Minisztérium egyik háttérintézménye, a Haszonállat-génmegőrzési Központ rendelte 2014 őszén a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-től nyolc millió forintért. A szerző nem ismert, forrásmegjelölés nincs a tanulmányban, nem tüntették fel, hogy a juhbetegségekre vonatkozó 20 oldalt mástól vették át.

Az agrárcégtől öt másik, Kazahsztánnal foglalkozó tanulmányt is vásárolt az állam, a társaság több, mint 40 millió forintot kasszírozott a Földművelésügyi Minisztériumtól, illetve a szaktárca háttérintézményeitől.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. többségi tulajdonosa Horváth László. Az üzletember 1998-ban lett Kazahsztán tiszteletbeli konzulja, a diplomácia kirendeltségnek Karcag ad otthont, a város polgármestere 2010-ig Fazekas Sándor volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!